News

Ce vaccin protejează mai bine de variantele coronavirusului. Simptomele pe care le au persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc

Într-un moment în care varianta Delta este tot mai răspândită, temerile că vaccinurile ar putea fi ineficiente sunt din ce în ce mai mari.
11.07.2021 | 11:46
Ce vaccin protejeaza mai bine de variantele coronavirusului Simptomele pe care le au persoanele vaccinate care se imbolnavesc
Ce vaccin protejează mai bine de variantele coronavirusului. Simptomele pe care le au persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Datele publicate de Public Health England (PHE) acoperă o perioadă în care varianta Delta începea să afecteze din ce în ce mai mult Regatul Unit.

Potrivit raportului de monitorizare a programului de vaccinare contra COVID-19 realizat de PHE, în colaborare cu Medicine and Healthcare Regulatory Agency (MHRA),  National Health System (NHS) Anglia și alte agenții guvernamentale, estimările timpurii arată o eficacitate de 61% după prima doză din serul produs de Pfizer împotriva formelor simptomatice de boală și de 72% în cazul primei doze din vaccinul Moderna.

ADVERTISEMENT

Ce vaccin protejează mai bine de variantele coronavirusului

Datele actuale provin în principal de la adulții mai în vârstă, care au fost vaccinați printre primii grupuri, precizează raportul PHE. Estimările eficacității vaccinului variază între 55 și 70% după prima doză, cu puține variații în funcție de vaccin sau grupă de vârstă. Datele după două doze indică o eficacitate de aproximativ 65 până la 90%.

Administrarea de vaccinuri ARN mesager Pfizer și Moderna  adulților cu vârsta sub 40 de ani a început pe 10 mai 2021. Estimările timpurii ale eficacității primei doze din oricare dintre vaccinuri indică o eficacitate a serului de 61% după o doză de vaccin Pfizer și 72% după o doză de vaccin Moderna.

ADVERTISEMENT

Eficacitatea este ridicată la 14 până la 27 de zile după imunizarea cu serul Moderna. Atât varianta Alpha, cât și varianta Delta circulau în această perioadă, iar distribuția în schimbare a variantelor ar putea afecta rezultatele în funcție de perioada de după vaccinare.

Eficacitate împotriva infecției

Deși este posibil ca persoanele vaccinatre să nu dezvolte simptome ale COVID-19, este de asemenea posibil ca acestea să fie infectate cu virusul și să-l transmită altora. Înțelegerea eficienței vaccinurilor în prevenirea infecției este, prin urmare, importantă pentru a prezice impactul probabil al programului de vaccinare asupra populației mai largi.

ADVERTISEMENT

Pentru a estima eficacitatea vaccinului împotriva infecției, este necesară repetarea testării asimptomatice a unei cohorte definite de indivizi.  Studiile au raportat acum eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor la lucrătorii din domeniul sănătății, rezidenții de îngrijire la domiciliu și populația generală.

Cu Pfizer/BioNTech, estimările eficacității împotriva infecției variază între 55 și 70%, cu vaccinul Oxford/AstraZeneca acestea variază între 60 și 70%. Estimările după administrarea ambelor doze sunt disponibile în prezent numai pentru serul Pfizer/BioNTech și indică o eficacitate împotriva infecției de 70 până la 90%.

ADVERTISEMENT

Moderna a anunțat că vaccinul său este eficient împotriva mai multor variante ale SARS-CoV-2

Potrivit comunicatului Moderna, vaccinarea cu serul produs de companie a produs titruri neutralizante împotriva tuturor variantelor testate, inclusiv versiuni suplimentare ale variantei Beta (B.1.351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud), trei variante descendente ale B.1.617 (identificate pentru prima dată în India), inclusiv Kappa (B.1.617.1) și variantele Delta (B.1.617.2), varianta Eta (B.1.525, identificată pentru prima dată în Nigeria) și variantele A.23.1 și A.VOI.V2 identificate pentru prima dată în Uganda și, respectiv, în Angola.

Aceste date au fost transmise ca preimprimare la bioRxiv.

Studiul a folosit probe de ser de la opt persoane, obținute la o săptămână după a doua doză primită de participanții din seria primară în studiul clinic de fază 1 al vaccinului Moderna împotriva COVID-19. Cele mai recente date includ teste de neutralizare împotriva tulpinilor de variante suplimentare.

Această analiză suplimentară a arătat un impact minim asupra titrurilor neutralizante de către variantele Alpha și A.23.1 față de cele împotriva tulpinii originale (D614G). Analiza a arătat, de asemenea, o reducere modestă a titrurilor de neutralizare de către variantele Delta (2,1 ori), Gamma (P.1, 3,2 ori), Kappa (3,3-3,4 ori) și Eta (4,2 ori) față de cele împotriva tulpinii originale.

În concordanță cu rezultatele anterioare, a fost observată o reducere de 7,3 sau 8,4 ori a titrurilor de neutralizare cauzată de versiunile suplimentare ale variantei Beta relativ la tulpina originală. În plus, a fost observată o reducere de 8,0 ori a titrurilor de neutralizare în raport cu tulpina ancestrală cu A.VOI.V2, varianta identificată pentru prima dată în Angola, dar în prezent nu este desemnată ca o variantă de îngrijorare sau interes.

Israel: Eficiența vaccinului Pfizer este de 64% împotriva variantei Delta

Cele mai recente date au fost date publicității de Ministerul israelian al Sănătății, arată că, față de infecțiile cu varianta Delta a coronavirusului, imunizarea cu cele două doze a serului Pfizer are o eficiență de doar 64%.

La începutul acestui an, înainte ca răspândirea variantei Delta să ia amploare, datele din Israel au arătat că serul Pfizer/BioNTech are o eficiență de 94% în prevenirea infecțiilor.

S-a observat o scădere a eficacității și în ceea ce privește formele grave de boală. În mai, s-a constatat că două doze de vaccin Pfizer au prevenit 98% din infecțiile grave cu coronavirus, în timp ce în iunie, odată ce varianta Delta a început să circule pe scară largă, această cifră a scăzut la 93%.

„Nu am văzut nicio dovadă că variantele circulante duc la pierderea protecției oferite de vaccinul nostru în studiile noastre de laborator. În plus, studiile din lumea reală oferă un sprijin puternic că vaccinul Pfizer/BioNTech COVID-19 BNT162b2 va oferi un nivel puternic de protecție împotriva acestor variante circulante.

Unul dintre motivele pentru care Pfizer și BioNTech au ales să utilizeze o platformă ARNm se datorează flexibilității tehnologiei în comparație cu tehnologiile tradiționale de vaccinare, iar creșterea este unul dintre aceste avantaje.

Vaccinurile ARNm oferă capacitatea de a modifica secvența ARN din vaccin pentru a acoperi noi tulpini de virus. Dacă ar apărea o tulpină care scapă de protecția împotriva vaccinului, vaccinul actualizat ar putea fi administrat ca un rapel”, a declara pentru The Independent un purtător de cuvânt al Pfizer.

Care sunt simptomele COVID-19 pentru persoanele complet vaccinate?

Persoanele care au primit două doze de vaccin împotriva COVID au mai puține șanse să se îmbolnăvească grav sau să moară din cauza infecției cu SARS-CoV-2, dar se pot simți în continuare rău dacă se infectează.

Simptomele asociate în mod obișnuit cu infecția cu coronavirusul sunt o temperatură ridicată, tuse continuă și pierderea sau schimbarea simțului mirosului sau gustului.

Dar un studiu asupra simptomelor, realizat de compania de științe medicale Zoe, folosind analiza furnizată de King’s College din Londra și contribuțiile a peste 4 milioane de oameni la nivel global, a constatat că au existat unele diferențe subtile în modul în care oamenii au experimentat virusul după ce au primit una sau ambele doze.

Cu toate acestea, au fost raportate mai puține simptome într-o perioadă mai scurtă de timp de către cei care au primit deja o doză, sugerând că se îmbolnăvesc mai puțin grav și se însănătoșesc mai repede.

Primele patru simptome raportate de participanții la studiul Zoe Covid Symptom Study au fost durere de cap, curgerea nasului, strănut și dureri în gât – toate acestea fiind caracteristici ale unei răceli obișnuite.

Potrivit celui mai recent raport al studiului, publicat la sfârșitul lunii iunie, pentru cei complet vaccinați, simptomele tradiționale anterioare, cum ar fi anosmia (pierderea mirosului), scurtarea respirației și febra se află în listă, pe pozițiile 11, 29 și respectiv 12 .

Cercetătorii au raportat că tusea persistentă s-a clasat pe locul opt pentru cei care au primit două doze de vaccin, ceea ce înseamnă că nu mai este principalul indicator al infecției COVID-19.

„În mod curios, am observat că persoanele care au fost vaccinate și apoi au fost testate pozitive pentru COVID-19 au fost mai predispuse să raporteze strănutul ca simptom în comparație cu cei nevaccinați”, au scris ei.

Cele mai importante simptome raportate pentru cei care au primit o singură doză de vaccin au fost, de asemenea, o durere de cap, curgerea nasului, dureri în gât și strănut, dar tusea a urcat în clasament și a fost pe locul cinci în ceea ce privește cele mai frecvente raportări.

Pentru cei nevaccinați, lista de simptome a inclus dureri de cap, dureri în gât, curgerea nasului, febră și tuse persistentă, în această ordine.

„Pierderea mirosului intervine pe poziția 9, iar dificultățile de respirație ajung pe listă la poziția 30 [pentru cei nevaccinați], indicând că simptomele înregistrate anterior se schimbă odată cu variantele în evoluție ale virusului”, se spune în rezumatul Zoe.

Vaccinurile COVID-19 funcționează la fel de bine la persoanele obeze, cu o eficacitate de până la 96% împotriva infecției

Vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson sunt la fel de eficiente la persoanele obeze ca și la populația generală, arată datele făcute publice de The Obesity Society din SUA.

Cercetările anterioare au sugerat că vaccinurile ar putea să nu fie la fel de eficiente la persoanele cu obezitate, deși acest lucru pare să nu fie cazul.

Studiile au constatat că serurile au fost de până la 96% eficiente în prevenirea formelor severe de boală și a decesului la americanii supraponderali. Experții așteaptă încă rezultate pentru vaccinul AstraZeneca, care a fost utilizat pe scară largă în toată Europa

Pentru analiza, publicată în revista Obesity, echipa a făcut o analiză a persoanelor cu obezitate în cadrul grupurilor de studii clinice ale vaccinului. Analiza vaccinului Pfizer a inclus 13.218 participanți cu obezitate.

Eficacitatea vaccinului în rândul persoanelor obeze a fost determinată a fi de 95,4%, comparativ cu 94,8% în rândul populației non-obeze.

Pentru vaccinul Moderna, eficacitatea sa a fost determinată la 95,8% în rândul celor 901 de persoane obeze care au luat parte la studii, comparativ cu eficacitatea generală de 95% așteptată de la vaccin.

Nu în ultimul rând, au existat 12.492 de persoane cu obezitate implicate în studiile vaccinului monodoză Johnson & Johnson.

Eficacitatea vaccinului în rândul persoanelor obeze a fost stabilită la 66,8% la 14 zile după primirea primului vaccin. Eficacitatea generală a vaccinului este de 66,3%.

Detalii specifice privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca – care este utilizat în Europa și o parte din Asia de Est – în rândul persoanelor obeze nu au fost încă publicate. Datele inițiale au arătat că eficacitatea a fost de 73,4% la persoanele obeze, deși o analiză ulterioară a constatat că a fost de 62,7%. Eficacitatea standard a vaccinului AstraZeneca este de 76%.

Experții speră că publicarea acestor date va încuraja unii obezi care ezită să primească vaccinul să meargă să se imunizeze.

ADVERTISEMENT