Șeful Casei de Pensii a dorit să facă lumină în acest caz. A explicat care este procedura pe care pensionarii, nemulțumiți de recalculare, trebuie să o parcurgă în această situație.
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce trebuie să facă un pensionar atunci când consideră că i s-a făcut o nedreptate. Acesta a adăugat faptul că nu dorește să ajungă în instanță cu astfel de probleme.
Procedura presupune o programare pentru o audiență sau prezentare la ghișeu. Daniel Baciu vorbește despre sistemul de pensii și susține faptul că cel din prezent este unul „de ultimă generație”.
„În primul rând, vreau să remarc faptul că este cea mai profundă reformă realizată în ultimii 50 de ani. Practic, tot sistemul public de pensii este luat, fiecare dosar este luat la mână și verificat din filă în filă.
Cred că am avut 5-6 programe informatice după Revoluție până în prezent, acum am reușit ca aceste dosare să fie introduse într-un sistem de ultimă generațiie. Adică acum toate dosarele sunt digitalizate. Vorbim de reforma administratitivă, unde toate aceste dosare sunt recalculate, unde noua formulă de calcul este parte a noii Legi a Pensiilor”, a declarat acesta pentru România TV.
De asemenea, acesta adaugă faptul că oamenii sunt la serviciu până la ora 22 și există si ture de weekend, adică sâmbăta și duminica. Daniel Baciu susține că până în data de 15 august trebuie să finalizeze acest proces. Următorul pas este cel în care Poșta Română expediază recalculările către fiecare pensionar.
„Suntem în grafic. Peste 85% din numărul total al pensionarilor a fost deja finalizat. Vineri se va finaliza acest proces, astfel încât colegii de la Poștă să aibă suficient timp pentru a le expedia către destinatari”, a declarat acesta, conform sursei citate.
Șeful Casei Naționale de Pensii este sigur de faptul că deciziile sunt corect calculate și speră să nu ajungă în instanță cu astfel de probleme. De asemenea, îndeamnă orice pensionar, care are nevoie de explicații, să vină în audiență.
„Cred că nimeni dintre noi nu ne dorim să se ajungă în instanță și am convingerea că deciziile sunt corect calculate. Pe de alta parte, trebuie să admitem ca există poate și eroare umană, deci până la judecată, trebuie să existe o procedură prealabilă.
Orice pensionar care are orice nelămurire, poate să vină în audiență pentru a depune o petiție. Aceste lucruri ar trebui să fie rezolvate înainte să ajungem în instanță. Nu ne dorim să se ajungă aici”, a adăugat acesta.