News

Ce veste a primit Viorel Hrebenciuc în închisoare. Decizie importantă a instanţei, după ce politicianul a fost condamnat în două dosare grele

Viorel Hrebenciuc, fost șef al Secretariatului general al Guvernului și deputat, a fost condamnat în 2021 în dosarele Giga TV și Romsilva. În prezent, el se află în penitenciar, unde a primit o veste importantă.
14.04.2022 | 13:21
Ce veste a primit Viorel Hrebenciuc in inchisoare Decizie importanta a instantei dupa ce politicianul a fost condamnat in doua dosare grele
Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc este în prezent încarcerat după ce a fost condamnat în două dosare grele
ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc a fost unul din cei mai influenți politicieni români de după Revoluția din decembrie 1989. El și-a început cariera ca prefect și primar al Bacăului, la începutul anilor ’90, apoi a fost numit de PSD șef al Secretariatului general al Guvernului, funcție pe care a ocupat-o între 1992 și 1996. În prezent, Viorel Hrebenciuc se află la închisoare după ce a primit condamnări în două dosare de corupție.

Viorel Hrebenciuc a fost achitat definitiv în dosarul finanțării campaniei electorale a PSD

Ulterior, Viorel Hrebenciuc a bifat nu mai puțin de cinci mandate de deputat în Parlamentul României, în perioada 1996-2014. Apoi, au apărut problemele cu justiția ale politicianului. Hrebenciuc a fost cercetat de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar ce a vizat finanțarea campaniei electorale a PSD din 2009.

ADVERTISEMENT

Președintele grupului InterAgro, afaceristul Ioan Niculae, a fost trimis în judecată, iar procurorii au arătat în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmau să fie cercetate infracțiunile de folosire a influenței sau a autorității politice, fals în înscrisuri și spălare de bani, fapte ce ar fi fost comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, un institut de sondare a opiniei publice, alături de Viorel Hrebenciuc, Robert Negoiță, dar și alți oameni de afaceri, precum Sebastian Ghiță și Emilian Dinescu.

Hrebenciuc a fost achitat definitiv în acest dosar în 2017, dar nu era decât începutul unei perioade în care numele său era menționat în alte dosare grele, Giga TV și Romsilva, cel al retrocedărilor ilegale de teren, ale căror deznodăminte au avut loc în anul 2021. În consecință, prima condamnare a venit în dosarul Romsilva.

ADVERTISEMENT

Pe 22 iulie 2021, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe Viorel Hrebenciuc, care și-a retras apelul de la Înalta Curte, la doi ani de închisoare cu executare. Acuzațiile din dosar au vizat retrocedarea ilegală a 43.277 hectare de teren forestier în județul Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza, dar în defavoarea Romsilva.

Viorel Hrebenciuc a fost adus la penitenciar după verdictul din dosarul Giga TV

Prejudiciul calculat de procurorii DNA a fost de 1.421.800.870 lei, adică valoarea terenului. Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut faptele, menționând că a intervenit pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Sturdza să intre în posesia celor aproximativ 43.000 hectare de pădure. Din dosar reiese că, în schimbul serviciilor sale, Hrebenciuc urma să primească 12.000 hectare de pădure, printr-un act adițional încheiat pe numele fiului său, Andrei Hrebenciuc.

ADVERTISEMENT

Pe 14 septembrie 2021, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Viorel Hrebenciuc la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV. Hrebenciuc a fost acuzat că a intervenit pe lângă Laura Georgescu, fosta șefă a CNA, pentru ca aceasta să-i determine pe ceilalți membri ai consiliului să revină asupra deciziei de retragerea a licenței Giga TV, postul de televiziune deținut de Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra-Neamț.

Imediat după verdictul din dosarul Giga Tv, Viorel Hrebenciuc a fost luat de polițiști de la domiciliul său din București, pentru a fi adus la Penitenciarul Rahova. Pe 1 februarie 2022, la Curtea de Apel București, a fost înregistrat un dosar, potrivit FANATIK, al cărui obiect este ”alte modificări ale pedepsei”, în care Viorel Hrebenciuc apare ca “petent condamnat”.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au hotarât că Viorel Hrebenciuc va executa pedeapsa cea mai grea

Practic, judecătorii urmau să decidă dacă Viorel Hrebenciuc va ispăși pedeapsa cea mai mare, cea de 3 ani din dosarul Giga TV, sau dacă i se va aplica un spor de pedeapsă. Astfel, Hrebenciuc spera să i se aplice legea ceea mai favorabilă, adică vechiul Cod penal, de dinainte de februarie 2014.

În acest caz, este la latitudinea judecătorului dacă aplică un spor de pedeapsă în situația în care există două condamnări. În schimb, dacă judecătorul aplică Noul Cod Penal, atunci el va lua în calcul sporul de pedeapsă, care este de o treime din condamnarea cea mai grea. În cazul lui Victor Hrebenciuc, dacă s-ar fi apelat la această prevedere, el ar fi urmat să primească o condamnare de 4 ani. Din fericire pentru Hrebenciuc, judecătorii au aplicat legea cea mai favorabilă, astfel că politicianul va sta 3 ani la închisoare.

Verdictul s-a dat pe 6 aprilie 2022, conform FANATIK, iar judecătorii au hotărât următoarele: “Contopeşte pedepsele de 3 ani închisoare, stabilită prin Sentința penală nr. 1959 / 24.12.2019, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 25140/3/2015, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 943 / A din data de 14.09.2021 a Curții de Apel București – Secția I Penală și 2 ani închisoare, stabilită prin Sentința penală nr. 132 / F din data de 22.07.2021, pronunțată de Curtea de Apel Brașov – Secţia Penală, în dosarul nr. 2862/1/2018, rămasă definitivă prin Încheierea penală pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în data de 25.11.2021, urmând ca petentul condamnat să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare”. 

ADVERTISEMENT