News

Ce vietăți vor apărea în apele românești ale Mării Negre. Planul inedit al autorităților

Autoritățile române se pregătesc să scoată la licitație suprafețe de apă din Marea Neagră pentru crescătorii de pește și scoici
07.07.2024 | 20:25
Ce vietati vor aparea in apele romanesti ale Marii Negre Planul inedit al autoritatilor
Investitorii vor să dezvolte ferme de scoici și alți pești la Marea Neagră. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională a Apelor Române va demara în curând o licitație publică pentru închirierea suprafețelor de apă litorală. Este prima astfel de licitație lansată de autoritățile române, care au lansat public ghidul de participare. Investitorii au astfel oportunitatea să dezvolte crescătorii de pești mediteraneeni, dar și de scoici.

Va urma să cumpărăm dorada de Marea Neagră?

Potrivit celor de la Știrile ProTv, Administrația Națională a Apelor Române a anunțat că în luna iulie urmează să scoată la licitație mai multe porțiuni de apă cuprinse între țărmul Mării Negre și limita a 12 mile marine. În această zonă, unde apa mării are o salinitate constantă, pot fi dezvoltate ferme de scoici sau diferite specii de pești care trăiesc în mod normal în Marea Mediterană.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, este pentru prima dată când autoritățile române organizează o licitație pentru închirierea suprafețelor de apă din Marea Neagră, existând astfel posibilitatea să vedem în pescării doradă sau biban de mare crescuți în Marea Neagră.

Se pare, din solicitările depuse de către investitori, că cele mai căutate zone pentru astfel de ferme sunt la Agigea și Mangalia. Mai mult, specialiștii sunt de părere că am putea avea, pe lângă tradiționalele midii, chiar și stridii de Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Ce specii ar putea fi crescute în fermele din Marea Neagră

Experții din domeniu spun că investitorii din Norvegia sau Italia și-au manifestat deja interesul pentru fermele de la Marea Neagră. Acest lucru s-ar datora midiilor din Marea Neagră, considerate a fi de o calitate excepțională.

„Vor să vină din Norvegia, Italia, marii investitori să facă aceste ferme și sunt foarte interesați pentru că midiile din România au o calitate excepțională”, a declarat, pentru Știrile ProTv, Laurențiu Minea, președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Unii investitori au precizat că urmăresc creșterea de păstrăv somonat la malul Mării Negre. „Deocamdată am mers doar pe partea de păstrăv, dar trebuie ușor ușor să mergem și spre alge, pentru că acolo e un potențial foarte mare”, a precizat un investitor pentru sursa citată.

Un alt om de afaceri a subliniat că are pregătiți un milion de euro pentru a dezvolta o fermă de scoici. „Ne chinuim de ceva vreme să o punem pe picioare. Am achizitonat vapoare, tot ce trebuie. Deci suntem pregătiţi 100%”, a spus acesta, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Oamenii de afaceri se plâng de tarifele mari

Pe de altă parte, alți investitori se plâng de faptul că tarifele de pornire puse la licitație de către autoritățile române sunt mult prea mari, chiar și peste cele din Franța sau Italia, și complet necompetitive cu vecinii bulgari, care nu ar percepe nicio taxă.

„Din păcate, tarifele de închiriere pentru practicarea acvaculturii în Marea Neagră sunt extrem de mari. În comparație cu Franța care are 100 euro pe hectar, cu Italia care are 153 euro pe hectar, cu Grecia care are 125 euro pe hectar sau cu Albania care are 1 euro pe hectar”, a declarat Cătălin Platon președinte Asociația Romfish.

Prețul de pornire pentru un metru pătrat de luciu de apă este de 0,06 lei pe lună, ceea ce înseamnă că taxa anuală pentru un hectar poate trece de 1000 de euro pe an.

„Vecinii bulgari au de mult ferme de pești și midii în Marea Neagră pentru că în Bulgaria nu se percep taxe pentru concesionarea luciului de apă pentru activitatea de acvacultură”, a declarat și Sorin Mănăilă, președintele Federaţiei Romfish.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la...
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la Palatul Ştirbey. "Este cea mai frumoasă zi din viața mea"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey