News

Ce vor învăța elevii din România la ora de ”educație pentru viață”, noua materie obligatorie propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că România va introduce o nouă materie în școli, care va fi obligatorie. Educația pentru viață nu va fi opțională, spre deosebire de educația sexuală.
01.07.2022 | 14:31
Ce vor invata elevii din Romania la ora de educatie pentru viata noua materie obligatorie propusa de ministrul Sorin Cimpeanu
Materie nouă în școli pentru elevii din România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a anunțat că prevede introducerea acestei materii în școală, în mod obligatoriu, care va include și elemente de educație de sănătate, fără a avea legătură cu educația sexuală.

Educație pentru viață, o nouă materie în școli

Decizia introducerii acestei noi legi vine după ce Sorin Cîmpeanu a analizat legea educației sexuale în școli, materie care necesită acceptul părinților pentru a fi studiată.

ADVERTISEMENT

Această disciplină, educaţie pentru viaţă, urmează să aibă mai multe module, dedicate şi adaptate vârstei elevilor, de la învăţământul primar şi până la finele învăţământulului liceal. Printre aceste module se găsesc, pe lângă educaţia pentru mediu, juridică, civică, pentru cetăţenie activă, pentru alimentaţie raţională şi elemente de educaţie pentru sănătate. Va fi parte a trunchiului comun, va fi pentru toţi eleviil, nu opţională”, a explicat ministrul.

Ministrul a declarat că e nevoie de timp pentru a vedea cum va fi primită noua lege a educației și sub ce formă va fi adoptată.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, transmite Administraţia Prezidenţială, conform News.ro.

Elevii de clasa a VIII-a inclusiv vor putea participa la „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”. Pentru acest lucru va fi nevoie, totuși, de acordul părinților.

ADVERTISEMENT

Cei mai vehemenți contestatari ai educației sexuale în școli sunt cei din AUR. Deputatul Alin Coleșa, coleg cu George Simion, a fost vehement în această situație.

“Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educaţie ar trebui să aibă la bază nişte concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a transmis Coleşa.

ADVERTISEMENT