Sistemul garanție-returnare se bucură de un mare succes în România. La mai bine de un an de la implementarea sa la noi în țară, au fost reciclate miliarde de ambalaje. Datorită acestei mobilizări uriașe, autoritățile au planuri noi în 2025.
De mai bine de un an de zile, în România a fost implementat sistemul garanție-returnare. Asta înseamnă că pentru fiecare ambalaj marcat corespunzător, românii plătesc 50 de bani în plus. Pentru a-i recupera, ambalajele trebuie returnate la aparatele de reciclare.
În fiecare zi, la aparatele de reciclare a ambalajelor SGR sunt cozi, dovadă că românii au rezonat foarte bine cu acest proiect. O altă dovadă a succesului sistemului garanție-returnare este cifra uimitoare de ambalaje reciclate în decursul unui singur an.
În 2024, datele arată că șase din zece români reciclează ambalaje SGR. Date fiind aceste cifre îmbucurătoare, autoritățile cred că în 2025 sistemul garanție-retur va avea și mai mare succes în rândul românilor.
Pentru 2025 și 2026, autoritățile au setat ținte mărețe. România trebuie să ajungă la obiectivul de peste 85% dintre ambalajele reciclate și 90% din ambalajele din plastic și din metal.
Aceste obiective nu sunt deloc greu de atins, având în vedere că la noi în țară există 7 centre de numărare și sortare. Pentru ca procesul să fie mult mai eficient și pentru a se ajunge la procentele dorite, autoritățile promit înființarea a încă două astfel de centre.
Chiar dacă sistemul garanție-retur funcționează de minune, există și anumite minusuri. Potrivit autorităților, românii din zonele rurale nu se mobilizează la fel de mult ca cei din zonele urbane. Codașă la capitolul returnarea ambalajelor este Moldova.
Potrivit observatornews.ro, Gemma Webb, CEO RetuRO, a declarat că urmează mobilizarea populației din zonele rurale. Românii de la sate vor fi încurajați să participe în număr cât mai mare la această horă a reciclării.
”În zonele urbane, participarea e fantastică, acum trebuie să încurajăm ariile rurale. Focusul nostru va fi să lucrăm cu ei să vedem cum putem să-i sprijinim ca să participe în totalitate la sistem.”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO.
La nivelul Uniunii Europene, există mai multe țări care au implementat sistemul garanție-returnare, printre care Germania sau Norvegia. România a fost a 11-a țară care s-a aliniat trendului de reciclare, prin implementarea unui astfel de sistem.