News

Ce vrea să le facă șeful ANAF românilor cu datorii. S-a mai întâmplat în trecut și au fost probleme

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalăm (ANAF), Lucian Heiuș, a declarat recent că își dorește ca românii cu datorii la stat să apară pe o listă a rușinii.
04.11.2022 | 08:37
Ce vrea sa le faca seful ANAF romanilor cu datorii Sa mai intamplat in trecut si au fost probleme
Șeful ANAF își dorește revenirea la ”lista rușinii”. Foto: facebook.com/Hlo13hlo, ANAF – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Intențiile șefului ANAF au fost consemnate în contextul în care instituția a înregistrat o premieră în luna noiembrie. Practic, Lucian Heiuș a declarat că ANAF o să publice pentru prima dată o listă cu societățile care și-au achitat toate taxele la timp.

Va reveni ANAF la lista rușinii?

Din această lună este prima dată când noi, ANAF, o să publicăm o listă cu societățile bune platnice. O să fie cumva o recunoaștere a celor care-și declară și își achită impozitele și taxele la timp.

ADVERTISEMENT

(…) Legat de persoanele fizice, avem o altă problemă. Cu câțiva ani în urmă, știți că se publica și o listă a rușinii, a persoanelor fizice, dar din cauza condițiilor de securitate a codului numeric personal, a datelor de pe buletin, ni s-a interzis.

Mi-aș dori și cred ca o persoană care nu-și achită impozitele să nu se încadreze sub un secret fiscal”, a declarat Lucian Heiuș în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

În continuare, el a completat că fiecare român ar trebui să știe cine își plătește și cine nu-și plătește impozitele și taxele. În plus, preşedintele ANAF a ținut să precizeze că ajutorul venit din partea persoanelor cu notorietate este mai mult decât binevenit.

Lucian Heiuș ar vrea o campanie de comunicare

Din punctul său de vedere, Heiuș consideră că asta s-ar putea face fie în cadrul unei campanii de comunicare, cu un mesaj bine gândit, fie în cadrul unei emisiuni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a indicat că nu este normal ca ANAF să alerge în permanență după evazioniști. În schimb, Lucian Heiuș vrea ca Fiscul să aibă multe acțiuni care se ducă la creșterea conformării voluntare a contribuabililor.

Obiectivul principal? Șeful ANAF își dorește ca atât agenții economici, cât și persoanele fizice care obțin venituri din diverse activități, diverse surse, să înțeleagă că trebuie să declare și să plătească sumele datorate statului.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că românii care se laudă cu averea pe Facebook sau TikTok sunt filați de ANAF. În link-ul anterior, Lucian Heiuș a explicat cum îi prinde Fiscul pe evazioniști.

ADVERTISEMENT
Tags: