News

Ce zice Ana Birchall, ministrul Justiției, despre extrădarea lui Radu Mazăre din Mafagascar

10.05.2019 | 17:33
Ce zice Ana Birchall ministrul Justitiei despre extradarea lui Radu Mazare din Mafagascar

Ana Birchall a demarat toate procedurile necesare pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar. Ministrul interimar al Justiției a mărturisit că instituția pe care o conduce va lucra la foc automat, pentru că are la dispoziție două zile pentru a pune la cale extrădarea fostului primar al Constanței.

Ana Birchall promite muncă la foc automat pentru extrădarea lui Radu Mazăre

Birchall a declarat că a primit toate documentele necesare extrădării lui Mazăre, de la Curtea de Apel București și de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ministrul Justiției a constatat că sunt întrunite toate condițiile legale care duc la demararea procedurii de extrădare a lui Mazăre din statul magaș.

Radu Mazăre nu va fi extrădat în urma unui acord dintre România și Madagascar, pentru că acesta nu există, însă ministerul Justiției se bazează pe două convenții internaționale care nu ar pune probleme în calea aducerii în țară a condamnatului penal. ”Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiției imediat procedurile legale pentru formularea și trimiterea documentelor”, a  spus Birchall astăzi.

Birchall a mărturisit că a primit azi toate documentele necesare extrădării fostului edil al Constanței. Sursa foto: HEPTA.RO

Trebuie traduse 600 de pagini în 48 de ore, în limba magașă sau engleză

Un lucru interesant, detaliu pe care mulți îl vor toca în următoarele ore, este faptul că dosarul Polaris, cel în care a fost condamnat Mazăre, dar și prietenul său, afaceristul Sorin Strutinsky, are 600 de pagini, iar acestea trebuie traduse în regim urgent pentru autoritățile din Madagascar care urmează să îl extrădeze sau nu.

”Cadrul legal internațional (n.r.: privind extrădarea) aplicabil este următorul: Convenția Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate, semnată la Palermo în anul 2000, ratificată prin Legea nr. 565/2002; Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției, semnată la Merrida în anul 2003, ratificată prin Legea nr. 365/2004”, a explicat Birchall.

Republica Madagascar este parte la ambele convenții, conform declarațiilor făcute la sediul ministerului Justiției de către ministrul interimar. Reamintim că Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul Polaris. Primarul Mazăre primise mită de la societatea Polaris pentru a-i atribui majoritatea contractelor de salubrizare în Constanța.

 

Tags: