Life

Ce zile libere vor avea românii după Paște. Există câteva minivacanțe în viitorul apropiat

De ce zile libere vor beneficia românii după Paște. Sunt câteva minivacanțe în viitorul apropiat. Una este peste aproximativ două săptămâni.
17.04.2023 | 19:53
Ce zile libere vor avea romanii dupa Paste Exista cateva minivacante in viitorul apropiat
Ce zile libere vor mai avea românii în viitorul apropiat. Sursa foto: Pexels/Leeloo Thefirst
ADVERTISEMENT

După Paște, românii vor mai avea câteva zile libere în 2023, iar în viitorul apropiat există câteva minivacanțe. Una dintre ele este la scurt timp după Învierea Domnului, iar alta în iunie.

Ce zile libere vor avea românii după Paște. Câteva minivacanțe în curând

În 2023, românii se bucură de mai multe zile libere decât anul trecut. Dintre cele 15 sărbători legale din acest an, doar 3 pică în weekend, așa iar restul în timpul săptămânii. Unele dintre ele au avut loc deja, dar urmează și altele în curând.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, de Paște, românii au avut o minivacanță de patru zile, deoarece Vinerea Mare, dar și prima și a doua zi de Paște sunt zile libere legale. În total, cei mai mulți angajați au avut patru zile libere.

Se anunță vești bune pentru mulți români. La nici două săptămâni după Paște, se anunță o nouă minivacanță pentru majoritatea angajaților. Aceasta va fi în perioada 29 aprilie – 1 mai 2023, deoarece Ziua Muncii pică lunea anul acesta, astfel că va fi un weekend prelungit.

ADVERTISEMENT

Minivacanța cu ocazia zilei de 1 mai nu este singura de care se vor bucura angajații români. Ziua de 1 iunie (Ziua Copilului) pică joia, iar pe 4 și 5 iunie, duminica și lunea, sunt Rusaliile, astfel că românii vor avea o minivacanță de cinci zile.

De asemenea, următoarea zi liberă legală pică pe 15 august, atunci când este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care pică într-o zi de marți. În iulie, septembrie și octombrie nu sunt zile libere legale.

ADVERTISEMENT

Următoarea minivacanță va fi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. În ultima zi a lunii noiembrie este Sfântul Andrei, iar pe 1 decembrie Ziua Națională a României, iar cele două sărbători pică în zilele de joi și vineri.

Ultima minivacanță din 2023 este de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie, zile care pică lunea și marțea. Românii vor avea atunci un alt weekend prelungit.

ADVERTISEMENT

Angajații care beneficiază de zilele libere plătite

În afară de cele 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu, prevăzute în Codul Muncii prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii. Un exemplu este concediul de odihnă.

Cele mai multe companii oferă 21 de zile de concediu pe an. Sunt și companii care oferă zile libere suplimentare. Angajații pot beneficia de câteva zile libere plătite și atunci când au evenimentele de familie (căsătorie, naștere, decesul rudelor etc.) sau atunci când își schimbă domiciliul.

Salariații au dreptul și la 30 de zile de concediu fără plată, care se acordă o singură dată. Pentru situații personale, angajații pot beneficia de învoiri sau zile de concediu fără plată. Concediile se acordă și pentru creșterea copilului.

ADVERTISEMENT
Tags: