Cea mai bine plătită meserie din România. Cum poți să câștigi peste 11.000 de lei pe lună. Nu trebuie să te faci IT-ist. Care este, de fapt, activitatea care îți poate aduce o leafă generoasă pentru a achita toate cheltuielile.
Care e cel mai bine plătit loc de muncă din țară. Ce trebuie să faci pentru a avea un venit lunar de 11.000 de lei. Nu e vorba de IT, cu toate că acest domeniu rămâne unul la mare căutare în rândul tinerilor și a celor care vor să câștige bine.
Datele arată că topul meseriilor avantajoase din punct de vedere financiar a suferit o schimbare radicală în ultima perioadă. Potrivit publicației Adevărul, persoanele care au activități de editare o duc cel mai bine cu banii.
Acestea reușesc să încaseze în fiecare lună un venit mediu net de 11.614 lei. Pe locul doi se află românii care lucrează în IT și care primesc lunar un salariu ce se ridică la valoarea de 11.573 lei. Cei din informații și comunicații au 10.453 lei.
De asemenea, oamenii care se ocupă cu fabricarea produselor de cocserie și țiței au un salariu mediu net de 10.424 lei, în timp ce angajații care au ocupație drept extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale primesc 9.573 lei. Salariații din transporturi aeriene încasează 9.316 lei pe lună.
În schimb, cele mai mici salarii sunt primite de românii care lucrează în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Aceștia încasează 2.798 lei, de 4 ori mai puțin decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie.
Salariul mediu net a crescut în ultimul an cu 12,5%, ceea ce înseamnă că în luna iunie a atins pragul de 5.176 lei. Institutul Naţional de Statistică (INS) spune că acesta a suferit o creștere de 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai a acestui an.
În ceea ce privește salariul mediu brut pentru luna iunie 2024 specialiștii spun că s-a ridicat la 8.480 lei. Și de această dată este vorba de o creștere de 125 lei (+1,5%), mai mare decât în luna precedentă din anul curent.
„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”, spun datele INS, mai arată sursa citată anterior.