Din cauza scumpirilor din ultima vreme, românilor le este din ce în ce mai greu să economisească bani. Totuși, cei care dispun de resursele necesare, fac o greșeală imensă chiar în momentul în care primesc salariul. Iată despre ce este vorba.
Economisirea banilor este o practică ”sănătoasă”. Este bine să avem mereu la îndemână un fond dedicat situațiilor de urgență sau celor neprevăzute. Însă, pentru a avea un astfel de fond, trebuie să ținem cont de mai mulți pași.
În funcție de salariul de care beneficiem, ne putem stabili și suma pe care vrem să o alocăm lunar economiilor. Dar, înainte de a ne gândi la economii, trebuie să scăpam de un obicei nociv care ne împiedică să punem bani deoparte.
Fără doar și poate, instinctul tuturor atunci când primesc salariul este să achite facturile și să scape de datorii. Ei bine, specialiștii financiari spun că asta este o gândire defectuoasă care, în timp, se transformă în impediment.
Un alt factor care ne împiedicăm să economisim bani este mentalitatea de a cheltui totul până la următorul salariu. Deși nu este deloc recomandat, majoritatea românilor procedează așa.
Specialiștii din domeniul financiar ne sfătuiesc să ne educăm impulsurile financiare. În acest fel, vom avea mai multe șanse de reușită să economisim bani.
Spre surprinderea tuturor, specialiștii nu recomandă ca primul lucru pe care îl facem după ce luăm salariul să fie achitarea datoriilor și a facturilor. Aceștia sunt de părere că este important să ținem cont de anumite procente care ne ajută să gestionăm mult mai bine resursele financiare.
”Este destul de cunoscută teoria cu 20% din veniturile pe care le câștigăm să meargă spre economisire, 50% către partea de consum, utilități, rate, 30% să meargă spre dorințe pe care vrem să ni le îndeplinim.”, a spus Adina Călin, Director Direcția de Produse și Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, pentru dcnews.ro.
Potrivit specialistului, primul instinct atunci când încasăm salariul ar trebui să fie alocarea unei sume de bani fondului de economii. După acest pas, din banii care ne rămân, putem plăti datoriile și utilitățile.
Cei cărora le este greu să pună bani deoparte, pot opta pentru depozitele la termen sau pentru conturi de economii. Potrivit specialiștilor, depozitele în valută sunt mult mai rentabile decât depozitele în lei.