Care este cea mai bună metodă de a păstra cartofii pentru iarnă. Detaliile de care trebuie să ții cont dacă vrei să te bucuri cât mai mult de această legumă.
Cartofii sunt una dintre cele mai consumate legume. Aceștia sunt nelipsiți din meniul românilor, datorită gustului lor desăvârșit, dar și a modului rapid de preparare.
Cartofii sunt versatili, ceea ce înseamnă că pot fi consumați în diverse moduri. Aceștia pot fi fierți, prăjiți, copți sau folosiți în diverse combinații, gustul lor fiind la fel de bun, indiferent de cum alegi să îi mănânci.
Pentru a te bucura de cartofi în sezonul rece, este important să știi cum anume se depozitează. Tocmai de aceea, există câteva reguli care te vor ajută să păstrezi cartofii pe tot parcursul iernii.
Dacă vrei să păstrezi cartofii pentru iarnă, trebuie să acorzi atenție câtorva detalii. Este important să ții cont de principalii factori care pot altera cartofii și anume, umiditatea, temperatura și lumina.
În primul rând, cartofii trebuie depozitați într-un loc rece, feriți de lumina directă a soarelui. Cele mai potrivite locuri pentru ei sunt magaziile, pivnițele, cămările și chiar și depozitele.
Pentru a rezista pe parcursul întregii ierni, locurile în care sunt depozitați cartofii trebuie să fie bine ventilate. Se recomandă ca temperatura să fie cuprinsă între 4 și 10 grade Celsius. Doar așa te asiguri că toți cartofii se vor păstra de-a lungul sezonului rece.
În funcție de tipul cartofilor, depinde și temperatura la care trebuie să se păstreze. De exemplu, dacă alegi să depozitezi cartofi pentru chipsuri, temperatura ideală este între 7-11 grade Celsius. În schimb, dacă vorbim despre cartofi pentru prăjit, temperatura ideală este de 5-8 grade Celsius.
În al doilea rând, este esențial să nu speli cartofii înainte de a-i depozita. Dacă îi speli, coaja lor protectoare va fi deteriorată, iar cartofii se vor strica mai repede decât ai crede.
Umiditatea este și ea un factor extrem de important atunci când vine vorba de depozitarea cartofilor. Este recomandat ca în încăperea unde se află cartofii, nivelul de umiditate să fie cuprins între 85-90%.
Pe lângă aceste detalii, mai este foarte important ca înainte de depozitare, cartofii să fie complet uscați. Pentru asta, este recomandat ca recoltarea lor să se facă atunci când solul este uscat.