Cea mai bună rețetă de fasole cu cârnați. Ingredientul secret care oferă gustul perfect

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
30/11/2020, 09:48
Cea mai bună rețetă de fasole cu cârnați. Ingredientul secret care oferă gustul perfect
Cea mai bună rețetă de fasole cu cârnați. Ingredientul secret care oferă gustul perfect. Sursa foto: monitorulcj.ro

Fasolea cu cârnați este unul dintre preparatele tradiționale românești, servindu-se cu plăcere în orice zi de peste an, dar mai ales de Ziua Națională. Și pentru că mai este doar o zi până pe 1 Decembrie vă recomandăm să încercați această rețetă delicioasă. 

Iahnia, așa cum se mai numește acest fel de mâncare, se poate pregăti cu cârnați, costiță afumată, kaiser sau oase, dar niciodată nu trebuie să lipsească ingredientul secret care îi oferă acest gust desăvârșit. Dacă nu știți despre ce este vorba, vă spunem noi, foile de dafin.

Dafinul nu trebuie să lipsească din acest preparat, de altfel nu alt ingredient care face din acest fel de mâncare un preparat de nota 10 este cimbrul. Așadar, haideți să vedem cum se pregătește fasolea cu cârnați pentru o zi de sărbătoare în familie!

Rețetă de fasole cu cârnați. Ce nu trebuie să lipsească

Înainte de a ne apuca de pregătirea rețetei propriu-zise orice gospodină trebuie să știe că fasolea trebuie să fie aleasă și lăsată în apă rece peste noapte. În acest fel boabele se înmoaie și nu mai necesită foarte multă fierbere.

În plus, acest pas este necesar ca acidul fitic să fie eliminat, balonarea fiind unul dintre factorii de risc atunci când consumi fasole, varză sau alte leguminoase.

Ingrediente necesare pentru fasole cu cârnați: 

  • 500 grame de fasole boabe
  • 500 grame de cârnați afumați
  • 500 ml suc de roșii sau bulion
  • 2-3 morcovi
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ceapă mare albă
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 2-3 foi de dafin, ingredientul special
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • verdeață pentru decor
  • sare și piper.

Mod de preparare fasole cu cârnați, cea mai bună rețetă de 1 Decembrie:

  1. Fasolea care a stat la înmuiat peste noapte se pune la fiert într-o oală încăpătoare. Apa se schimbă de 2-3 ori în acest fel fasolea devenind mai digerabilă și în plus, nu mai dă balonări și flatulație
  2. Sfat: se poate adăuga în apă puțin bicarbonat de sodiu care are rolul de a înmuia boabele de fasole
  3. Fasolea trebuie să fiarbă la foc mic, apoi se scoate din apă și se lasă la scurs
  4. Între timp se curăță, se spală și se taie legumele. La acest pas se taie rondele și cârnații
  5. Într-o cratiță potrivită se pune puțin ulei la încins, apoi se adaugă legumele care se călesc până când se înmoaie și devin translucide
  6. Se adaugă în cratiță cârnații afumații care se călesc puțin împreună cu legumele
  7. Se stinge focul cu 2-3 cești de apă și se acoperă cratița cu un capac timp de aproximativ 30 de minute
  8. Se adaugă fasolea, foile de dafin, sarea și piperul măcinat
  9. Se amestecă bine totul și se adaugă sucul de roșii sau bulionul, depinde ce are fiecare în casă
  10. Se mai completează cu o ceașcă de apă și se mai lasă pe aragaz pentru circa 15-20 de minute
  11. Mâncarea de fasole cu cârnați trebuie să scadă considerabil, fiind gata când nu mai are zeamă multă
  12. Preparatul are o culoare roșiatică și un sos grozav, numai bun de servit imediat
  13. Se ornează cu pătrunjel tocat proaspăt
  14. Fasolea cu cârnați se servește fierbinte cu mămăligă și murături
  15. Spor la treabă tuturor și poftă bună!
Închide ×