Life

Cea mai bună rețetă de gogonele murate! Recomandarea Jamilei

Gogonelele sunt printre murăturile favorite ale românilor, ele nelipsind din fața amatorilor de ”acrituri” mai ales atunci când vorbim de mese grele, așa cum încep să fie în preajma ierni și a Sărbătorilor.
02.10.2021 | 11:10
Cea mai buna reteta de gogonele murate Recomandarea Jamilei
Cea mai bună rețetă de gogonele murate Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Conform Jamilei, cea mai bună rețetă de gogonele murate este una pe care ar fi învățat-o de la bunica ei, cu atât mai mult cu cât rețeta este una rapidă și ușor de gătit.

Cea mai bună rețetă de gogonele murate

Pentru ca gogonelele murate să iasă perfecte este nevoie de câteva ingrediente care sunt ușor de găsit în comerț. Conform Jamilei, pentru gogonelele murate este nevoie de:

ADVERTISEMENT
  • Morcovi tăiați sub formă de tijă
  • Hrean tăiat sub formă de tijă
  • Foi de dafin
  • Boabe de piper
  • Sare neiodată, mare, de murături
  • Boabe de muștar
  • Câțiva căței de usturoi
  • Zahăr
  • Ardei iute
  • Mărar uscat

Trebuie precizată că, conform rețetei Jamilei, piperul, muștarul, mărarul uscat, usturoiul, hreanul, foile de dafin. și chiar morcovul nu sunt obligatorii, ci sunt recomandate pentru a aromatiza gogonelele murate care, astfel, cappătă un gust mai plăcut.

ADVERTISEMENT

Mai mult, precizează specialista, hreanul va asigura și că murăturile vor rămâne mai tari și se vor conserva mai bine, mai ales că, în general, murăturile sunt puse în toamnă pentru a ține până în primăvara următoare.

Evident, ardeiul iute este pentru amatorii de murături ceva mai picante, dar este recomandat să nu se exagereze cu ei, maximum doi ardei pentru fiecare borcan fiind de folosit.

ADVERTISEMENT

Cum se face saramura pentru gogonele murate

Saramura pentru gogonelele murate în stilul Jamilei este ușor de făcut. Astfel, pentru fiecare litru de apă aveți nevoie de o lingură rasă de zahăr și una cu vârf de sare mare, neiodată. Zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitor, dar are rolul de a conserva mai bine murăturile, mai ales dacă nu păstrați gogonelele la rece.

Evident, apa cu sarea și zahărul bine dizolvate, trebuie să dea în clocot. După, saramura este turnată în borcanele în care, în prealabil, au fost așezate gogonelele și plantele aromatice precum piperul, hreanul< mărarul uscat, alături de morvovii tăiați tije, boabele de muștar, usturoiul, dafinul și (dacă se vor picante) ardeiul iute.

ADVERTISEMENT

Astfel umplute, în borcanele cu gogonele bine presate se pune soluția de saramură până când sunt acoperite în întregime de apă, iar apoi sunt închise cu capac foarte bine și puse la murat.

Beneficiile murăturilor pentru sănătate

Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor mai ales în perioada sezonului rece și sunt printre cele mai sănătoase garnituri având în vedere aportul mare de vitamina C și de probiotice. Conform specialiștilor, murăturile, în cazul în care sunt făcute și conservate corect, aduc o mulțime de beneficii corpului, mai ales atunci când este frig afară.

Astfel, susțin nutriționiștii, murăturile sunt o sursă bună de antioxidanți, ajută digestia, au minerale și vitamine, protejează ficatul, calmează crampele musculare, scad colesterolul și rehidratează rapid.

ADVERTISEMENT