Merdenelele cu brânză sunt delicioase și sunt puține șanse ca cineva să nu le aprecieze. Aceste produse de patiserie îi ispitesc adesea pe trecători din vitrine, însă sunt la fel de bune și atunci când sunt pregătite acasă.
Dacă ți-e poftă de merdenele cu brânză, poți să le cumperi de la orice patiserie de pe stradă, tot mai bune sunt cele pregătite în casă. Rețeta nu este deloc dificilă și este chiar simplu de urmat.
Totuși, dacă vrei să-ți iasă crocante la exterior și pufoase la interior, nu trebuie să te abați de la pașii de preparare. Pentru început, vei avea nevoie de mai multe ingrediente.
Lista completă a acestora este următoarea: 500 g aluat de foietaj, pregătit acasă sau cumpărat din magazin, 200 de grame de brânză sărată, poate fi feta, brânză telemea sau brânză de capră, și 100 de grame de brânză de vaci.
Totodată, mai sunt necesare: două ouă proaspete, un ou pentru uns, unt, o lingură de iaurt grecesc, sare. Opțional, se poate adăuga în rețeta de merdenele și o lingură de semințe de chimen.
După ce te-ai asigurat că ai toate ingredientele necesare, ia un castron încăpător și amestecă brânza sărată cu brânza de vaci și sare, în funcție de fustul pe care brânza îl are deja.
Tot acum poți adăuga și semințele de chimen, care vor da o armă deosebită merdenelelor. Totodată, secretul de care țin cont toți marii patiseri, este să adaugi o cantitate mică de iaurt grecesc, pentru ca produsul finit să aibă o textură omogenă.
Ulterior, întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină și distribuie uniform umplutura de brânză, asigurându-te că ai acoperit fiecare colț. Rulează apoi totul și împarte aluatul strâns în bucățele egale, de 2-3 centimetri.
Pune bucățile în tava tapetată cu hârtie de copt și bagă-le la cuptor, la 180 de grade, nu înainte de a le unge cu oul amestecat cu unt. Trebuie să te asiguri că ai sigilat bine colțurile, pentru a avea niște merdenele cu brânză gustoase și cu multă umplutură. Sunt gata după 20-25 de minute sau când devin aurii.