Cea mai bună rețetă de piure de cartofi dulci este simplă, rapidă și sățioasă. Ingredientul secret care îi dă un gust deosebit se găsește și în gospodăria ta pentru că este un aliment care se folosește la numeroase preparate culinare.
Cartofii dulci au numeroase beneficii pentru sănătate, dar cu toate acestea nu sunt folosiți foarte des de gospodinele din România. Sunt surse bune de vitamina C și potasiu și în plus, au cantități excelente de betacaroten.
În plus, legumele se pretează la diverse preparate culinare, cum ar fi piureul care se face extrem de ușor. Bucătarii transmit că pentru acest fel de mâncare trebuie să se folosească cartofi care au o textură fermă și dimensiuni medii.
E foarte important să se evite cartofii care sunt prea moi sau prezintă pete. Aceste mici ”defecte” pot afecta textura finală a piureului care se face, în general, din cartofi dulci cu miez de culoare portocalie. Aceștia sunt mai dulci decât cei care au miezul galben.
În plus, aceștia din urmă sunt mai săraci în zaharuri și mai fermi. Pentru un piure cremos și delicios, optează pentru o cantitate generoasă de unt. Acest ingredient secret este recomandat inclusiv de chefii din țara noastră.
Mai mult decât atât, pentru un plus de savoare untul trebuie să fie topit, nicidecum adăugat bucățele în piureul de cartofi dulci. De asemenea, untul trebuie să fie nesărat pentru a controla cantitatea de sare care se adaugă în preparat.
Unii bucătari mai adaugă în rețeta de piure de cartofi dulci brânză de capră, parmezan, rozmarin, coriandru sau iaurt. De asemenea, preparatul mai poate conține nuci prăjite, în funcție de gusturile fiecărei persoane în parte.
Piureul de cartofi dulci are același proces de pregătire ca și cel clasic. Se recomandă ca legumele să se paseze imediat ce oala este luată de pe aragaz. În felul acesta gospodinele vor evita formarea unor bulgări greu de digerat și piureul nu va fi apos.
Nutriționiștii recomandă consumul de cartofi dulci în orice perioadă din an pentru că aceștia scad riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Contribuie la sănătatea tenului, oferă un plus de energie și au un indice glicemic scăzut.
Cercetările arată că pot reduce episoadele de hipoglicemie și de rezistență la insulină în cazul persoanelor cu diabet. În plus, au rolul de a crește imunitatea prin prisma combinației puternice de substanțe nutritive din compoziția lor.
În altă ordine de idei, cartofii dulci se păstrează în locuri uscate și răcoroase. Specialiștii transmit că se numără printre rădăcinoasele ușor perisabile, ceea ce înseamnă că trebuie gătiți la scurtă vreme de la cumpărare.