Salata boeuf este unul dintre acele preparate care aduc imediat în minte momente din copilărie, fiind un simbol al mesei de sărbătoare sau al întâlnirilor de familie. Cu fiecare lingură, gustul său delicios și combinația de ingrediente, legume fierte, carne de pui sau vită, maioneză cremoasă și murături, ne transportă într-o perioadă când mesele în familie erau pline de căldură și voie bună.
De multe ori, salata boeuf era preparată cu drag de mame sau bunici. Iar mirosul ei adăuga un plus de farmec sărbătorilor sau întâlnirilor de weekend. Este preparatul care reunește generațiile la masă, fiind apreciat de la cei mici, care se bucurau de fiecare îmbucătură, până la cei mari, care, prin acest fel de mâncare, își aminteau de tradițiile și obiceiurile păstrate cu drag.
De asemenea, salata boeuf este adesea o amintire a zilelor în care fiecare detaliu al pregătirii mâncării avea o semnificație aparte. Iar gustul final devenea o adevărată comoară a familiei. Când vine vorba de rețeta clasică, aceasta se face cu carne de vită.
Astfel, ai nevoie de 5 kg cartofi roșii, 750 g rasol de vițel cu os, 750 g morcovi, 750 g castraveți murați, 500 g gogoșari în oțet, 500 g rădăcinoase albe (țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel), 250 g mazăre congelată, 1 ceapă (pentru supă), sare și piper după gust.
Pentru sosul de maioneză, veți avea nevoie de 2 gălbenușuri fierte, 1 gălbenuș crud, 2 linguri de muștar clasic, 750 ml ulei de floarea soarelui, zeama de la 2 lămâi potrivite ca mărime și 1 lingură apă minerală.
Pregătirea salatei de boeuf clasice începe prin fierberea rasolului de vită. Carnea se pune într-o oală cu 3 litri de apă rece și o lingură de sare. În timpul fierberii cărnii, se îndepărtează spuma. Iar atunci când carnea este aproape fiartă și supa devine limpede, se adaugă ceapa curățată și tăiată pe jumătate.
Apoi, în supă se adaugă morcovii curățați, lăsându-i întregi în oală. Același procedeu se va aplica și pentru țelină, rădăcina de pătrunjel și păstârnac. Supa se lasă la fiert până când carnea și legumele sunt bine pătrunse. Apoi, zarzavaturile se scot din oală și se pun la scurs într-o sită.
Ceapa se lasă să fiarbă mai mult și nu se va folosi în salata de boeuf. În supă se mai pune și mazărea și se lasă să fiarbă timp de 10-15 minute. După aceea, se transferă într-un vas cu apă rece pentru a-și păstra culoarea. Carnea continuă să fiarbă până când se desface ușor de pe os și este bine pătrunsă, apoi se scoate și se lasă să se răcească.
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. După ce au fiert, se scot din apă și se lasă să se răcească. Când toate ingredientele s-au răcit, se taie în cuburi mici și se amestecă într-un vas. Se adaugă și mazărea, castraveciorii tocați și bine scurși, precum și gogoșarii, tăiați și ei în cuburi și scurși de zeamă.
Salata se asamblează pe pe platouri și o decorăm după preferințele fiecăruia. Pentru decor, se pot folosi castraveți murați, ouă fierte, măsline negre și morcovi fierți, în funcție de preferințe, conform food-retail.agrointel.ro.