News

Cea mai caldă zi din ultimii 65 de ani în România. Temperatura la umbră a depășit 40 de grade în mai multe orașe

România se topește! Meteorologii transmis că 20 iunie 2024 a fost cea mai caldă zi din ultimii 65 de ani din țara noastră, cu temperaturi de 40 de grade la umbră.
21.06.2024 | 09:22
Cea mai calda zi din ultimii 65 de ani in Romania Temperatura la umbra a depasit 40 de grade in mai multe orase
Cea mai caldă zi din ultimii 65 de ani în România. Temperatura la umbră a depășit 40 de grade în mai multe orașe
ADVERTISEMENT

În timp ce termometrele arătau 40 de grade la umbră, la nivelul asfaltului temperaturile au depășit 50 de grade Celsius. Meteorologii au emis coduri portocalii de caniculă în peste 16 județe din țară, iar cele mai afectate zone sunt Banatul, Oltenia, Transilvania și Muntenia.

Temperatura la umbră a depășit 40 de grade în mai multe orașe în România

Valul de căldură extremă i-a determinat pe polițiști să impună restricții de trafic pe mai multe drumuri. Așadar, conform meteorologilor, după orele prânzului au fost înregistrate temperaturi extrem de ridicate în București, Buzău și Giurgiu, 41 de grade Celsius, în timp ce în alte zone precum Călărași, Brăila, Tulcea sau Râmnicu Vâlcea temperatura resimțită a fost de ”doar” 40 de grade Celsius, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

S-au putut considera norocoși turiștii de pe litoral, care s-au ascuns de umbră sub umbrele, pe plajă, în timp ce codul portocaliu de caniculă a închis mai multe drumuri din țară. Căldura a făcut și victime, astfel că un om a leșinat pe stradă în Timișoara, iar doi copii de 15 ani și 13 ani au murit după ce au intrat în râu să se răcorească și au luați de curenți.

Restricțiile pe drumurile țării vor fi valabile în următoarele zile, conform anunțului oficial al CNAIR. Astfel, cel puțin până pe 24 iunie 2024, oamenii trebuie să știe că există restricții pentru mai multe sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din mai multe județe ale țării.

ADVERTISEMENT

Așadar, CNAIR anunţă că, în perioada 21-24.06.2024, în intervalul orar 10:00 -20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme. Se impun restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone.

Totodată, în data de 21.06.2024, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna, în timp ce în data de 23 iunie 2024.

ADVERTISEMENT

Aici, în intervalul orar 10:00-20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa si Călăraşi. În data de 24.06.2024, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa,Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa şi Călăraşi.

România va fi lovită de o climă africană și temperaturi de peste 40 de grade

Meteorologii ANM transmiteau că în țara noastră vine o săptămână ”africană”. ”Valul de căldură se va extinde în toată ţara. În nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi local va fi caniculă”, au explicat meteorologii ANM.

ADVERTISEMENT

Între timp, directorul ANM Elena Mateescu îi anunța pe oameni că afară vor fi călduri nemaivăzute. ”Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană. Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT