A șasea țară din lume după mărime, Australia, trece în prezent prin cea mai călduroasă iarnă din istorie. Un record absolut de temperatură pe timp de sezon rece a fost raportat luni.
În nenumărate rânduri, oamenii de știință au avertizat că anul 2024 va fi probabil cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice. Se întâmplă nu doar în Europa, ci în toate colțurile planetei.
Australia, o țară ce ocupă în întregime continentul cu același nume, insula Tasmania și alte insule mai mici, se află, în perioada iunie – august, în sezonul de iarnă. Nu este o iarnă clasică, precum cele din emisfera nordică, însă temperaturile sunt ceva mai scăzute.
După un iulie mai răcoros, care a adus temperaturi negative și chiar zăpadă în centrul, estul și sudul continentului, acum zona de la Antipozi se confruntă cu un val extrem de căldură.
În ultimele zile, coasta de nord-vest a Australiei a avut de a face cu maxime caniculare, de peste 40 de grade. Totul a culminat luni, 26 august 2024, când această în această țară s-au înregistrat temperaturi hibernale record: 41,6 grade Celsius.
Această valoare a fost consemnată într-o zonă a regiunii costiere din nord-vestul ţării, a anunţat centrul australian de meteorologie, citat de publicația locală ABC Net.
Temperatura de mai sus este cu 0,4 grade Celsius peste precedentul record. Valoarea de luni a fost înregistrată în baza militară Yompi Sound, la ora locală 15:37, a precizat sursă australiană.
Precedentul record de temperatură de pe acest continent, care era de 41,2 grade Celsius, a fost stabilit în august 2020 în localitatea West Roebuck din nord-vestul țării.
În urmă cu 24 de ore, alte maxime uriașe în regiune au fost: 40,6 grade Celsius la Wyndham, 40,7 grade la Derby și 40,2 grade la Kununurra, toate recorduri locale pentru sezonul de iarnă.
În iulie, unele regiuni australiene s-au confruntat cu temperaturi foarte scăzute și cu ninsori. Chiar și în zonele unde vremea era de obicei foarte blândă în această perioadă a anului, a fost foarte frig.
O furtună de zăpadă a afectat, la finalul lunii trecute, stațiunile de schi din sud-estul țării, mai exact Mt Buller și Mt Stirling. Aici, stratul de zăpadă a ajuns la peste 20 de cm.