Sport

Cea mai frumoasă poveste de la Jocurile Olimpice, Tokyo 2020. Legați de prietenie, rivalitate, accidentări și… medaliile de aur

Gianmarco Tamberi şi Mutaz Essa Barshim au oferit una dintre cele mai frumoase povești de la Jocurile Olimpice.
08.08.2021 | 13:19
Cea mai frumoasa poveste de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 Legati de prietenie rivalitate accidentari si medaliile de aur
Mutaz Essa Barshim şi Gianmarco Tamberi, medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premierea de la sărituri în înălțime a adus o situație inedită la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tamberi și Barshim, cei care erau așteptați să se lupte pentru aur, stăteau îmbrățișați pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. A fost loc pentru amândoi.

În sport, poveștile cu happy-end au mereu în spate ore de sacrificii, de durere, de muncă. La fel a fost și pentru cei doi medaliați cu aur din concursul de săritură în lungime.

ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice, Tokyo 2020. O accidentare gravă şi primele gânduri pentru o medalie de aur în Japonia

Barshim și Tamberi se luptă de mulți ani pentru medalii. Cu dar 15 zile înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016, italianul și-a rupt un ligament la gleznă. Vis încheiat, a fost primul gând care i-a trecut prin minte.

Apoi și-a dat seama că optimismul este singura armă în lupta cu momentele cele mai dificile. “Road to Tokyo 2020”, și-a scris pe ghips. Avea nevoie de un nou obiectiv, iar visul de a câștiga o medalie olimpică era motivația perfectă.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, în 2017, Gianmarco Tamberi primea aviz favorabil din partea medicilor. Bun de concurs. Dar lucrurile nu stăteau deloc așa. Mental, italianul nu era încă vindecat. Pur și simplu i-a fost frică să sară la primul concurs după revenire.

Barshim s-a accidentat şi el, a venit rândul lui Tamberi să îl încurajeze. Ambii au mers la Tokyo cu gipsurile în bagaj

Barshim știa cel mai bine print trece rivalul și prietenul său. “Nu încerca să grăbești lucrurile. Ai avut o accidentare gravă, ia-ți timp și nu pune multă presiune pe tine”, a fost mesajul sportivului din Qatar pentru italianul pe care îl înfrunta mai mereu în lupta pentru medalii.

ADVERTISEMENT

Tamberi a ascultat de sfatul lui Barshim, a avut răbdare, iar treptat a reușit să revină la cea mai bună formă. În 2018, a fost rândul qatarezului să sufere aceeași accidentare. Visul de a mai concura la Tokyo 2020 părea încheiat. Tamberi i-a fost alături. Și s-au bucurat împreună atunci când competiția a fost amânată pentru 2021. A fost șansa lui Barshim pentru a putea fi prezent la Jocurile Olimpice, în cea mai bună formă.

Și-au luat ghipsurile cu ei, în bagajele pentru Tokyo. Ba chiar pe pistă, pentru a-și aminti înainte de fiecare săritură cât de mult s-au luptat pentru șansa pe care o aveau. Gianmarco Tamberi din Italia și Mutaz Essa Barshim din Qatar au sărit 2,37 metri la Tokyo. Fiecare dintre ei a încercat de câte trei ori la 2,39. Recordul olimpic! Dar au dărâmat de fiecare dată ștacheta.

ADVERTISEMENT

Tameberi şi Barshim s-au oprit la 2,37 metri, doar doi centimetri de recordul olimpic. Şi au luat amândoi medalii de aur

Confuzi, l-au întrebat pe arbitru despre criteriile de departajare rămase. “Puteți încerca o săritură de departajare, dar regulamentul probei spune că puteți și să rămâneți la egalitate”, a fost răspunsul pe care l-au primit.

Barshim a simțit imediat oportunitatea: “Putem lua amândoi aurul?”. După ce au primit confirmarea, cei doi s-au înțeles din priviri. Și au urcat împreună pe cea mai înaltă a podiumului. S-au îmbrățișat cu medaliile de aur la gât.

Gianmarco Tamberi din Italia și Mutaz Essa Barshim din Qatar sunt rivali de când se ştiu. Dar mai sunt şi prieteni, colegi de suferinţă în momentele grele şi… medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice.

ADVERTISEMENT