Sport

Jose Mourinho intră în istoria fotbalului după ce a câștigat Conference League cu AS Roma. A egalat un record incredibil

AS Roma şi Feyenoord se vor duela miercuri, de la ora 22:00, în finala Conference League 2022. Pe lângă trofeu, meciul va avea o miză importantă pentru Jose Mourinho şi olandezi.
26.05.2022 | 00:15
Jose Mourinho intra in istoria fotbalului dupa ce a castigat Conference League cu AS Roma A egalat un record incredibil
Jose Mourinho a egalat un record istoric după ce a câștigat prima ediție a Conference League cu AS Roma. Sursă foto: Twitter UEFA Europa Conference League
ADVERTISEMENT
25-05-2022
21:15

Mourinho, al treilea antrenor din istorie care a câștigat toate trofeele europene

Jose Mourinho a egalat un record istoric după ce a câștigat prima ediție a Conference League cu AS Roma.

Tehnicianul portughez a devenit al treilea antrenor din istorie care câștigă toate cele trei trofee continentale, după Udo Lattek și Giovanni Trapattoni. ”The Special One” are acum în palmares Champions League cu FC Porto și Inter Milano, Cupa UEFA cu FC Porto, Europa League cu Manchester United și Conference League cu AS Roma.

De asemenea, Jose Mourinho este primul antrenor care bifează o finală europeană cu patru echipe diferite și al doilea care câștigă cinci finale din tot atâtea jucate în Europa, după Giovanni Trapattoni.

Trofeul Conference League poate aduce un moment istoric pentru Jose Mourinho sau Feyenoord. Antrenorul portughez vrea să calce pe urmele a doi antrenori legendari, în timp ce echipa olandeză are şansa să intre într-o galerie selectă a cluburilor din Europa.

Jose Mourinho, un nou trofeu european la 19 ani de la primul succes major

Despre Jose Mourinho s-a spus de multe ori, în ultimii ani, că nu mai are aura de genialitate, în special după finalul mandatului de la Manchester United şi perioada neagră de la Tottenham. Revenit în Italia, “The Special One” e la un pas de un nou trofeu european, o triplă pe care doar Udo Lattek şi Giovanni Trapattoni au mai bifat-o.

ADVERTISEMENT

La finalul sezonului 2002-2003, Jose Mourinho a câştigat Cupa UEFA cu FC Porto, după 3-2 în finala cu Celtic. Era primul moment când Europa afla numele antrenorului portughez. În stagiunea următoare, “dragonii” au produs marea surpriză şi au câştigat Liga Campionilor, 3-0 cu AS Monaco.

După succesul cu FC Porto, Jose Mourinho a trebuit să aştepte şase ani pentru un nou succes european. Plecat de la Chelsea, “The Special One” a ajuns la Inter, alături de care a câştigat Liga Campionilor în sezonul 2009-2010, când a realizat o triplă istorică pentru fotbalul italian.

ADVERTISEMENT

Dacă la Real Madrid şi la Chelsea, în al doilea mandat, nu a reuşit să se lipească de finale europene, Jose Mourinho a reuşit să câştige un al patrulea trofeu continental cu Manchester United. În sezonul 2016-2017, portughezul a adus Europa League pe “Old Trafford”. Cu primele două trofee europene în CV, portughezul are şansa să câştige Conference League.

Doi antrenori au realizat tripla europeană

În 1982, Udo Lattek devenea primul antrenor care reuşea să cucerească toate cele trei trofee europene. După ce a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Bayern Munchen, în 1974, şi Cupa UEFA cu Borussia Monchengladbach, în 1979, antrenorul neamţ ajutat-o pe Barcelona să obţină Cupa Cupelor la finalul sezonului 1981-1982.

ADVERTISEMENT

Tot de opt ani a avut nevoie şi Giovanni Trapattoni pentru a face tripla. Alături de Juventus, antrenorul italian a câştigat Cupa UEFA (1977), Cupa Cupelor (1984) şi Cupa Campionilor Europeni (1985). În 1991, “Trap” a obţinut a doua medalie în Cupa UEFA, cu Inter Milano.

Feyenoord poate deveni al doilea club olandez cu o triplă europeană

Până în 1999, tripla europeană era formată din Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor, Cupa UEFA şi Cupa Cupelor. Timp de 22 de ani, fotbalul european a beneficiat de două competiţii continentale, însă lucrurile s-au schimbat din sezonul 2021-2022, după înfiinţarea Conference League.

ADVERTISEMENT

În sezonul 1969-1970, Feyenoord devenea prima echipă olandeză care îşi punea în vitrină trofeul Cupei Campionilor Europeni, după 2-1 cu Celtic. Patru ani mai târziu, batavii cucereau şi Cupa UEFA, în urma unei duble manşe cu Tottenham (2-2 şi 2-0). Performanţa a fost repetată în sezonul 2001-2002, când formaţia din Rotterdam obţinea trofeul, chiar pe propriul stadion, după 3-2 cu Borussia Dortmund. Acum, Feyenoord e la un pas să intre în galeria selectă a cluburilor cu o triplă europeană, însă trebuie să treacă de un obstacol greu, Roma lui Jose Mourinho.

Juventus a fost primul club care a atins tripla europeană, cu ajutorul lui Giovanni Trapattoni. Ajax a fost al doilea club care a obţinut toate cele trei trofee, după ce a câştigat Cupa UEFA, în 1992. Tot în anii ’90, în 1996, Bayern Munchen câştiga Cupa UEFA şi făcea, la rândul ei, tripla.

  • Juventus – a făcut tripla în 1985
  • Ajax – a făcut tripla în 1992
  • Bayern Munchen – a făcut tripla în 1996
  • Chelsea – a făcut tripla în 2013
  • Manchester United – a făcut tripla în 2017
ADVERTISEMENT