Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona, a identificat cea mai mare ameninţare pentru sănătate. Creatorul sistemului de etichetare Nutri-Score spune că nu este nici zahărul, nici sarea și nici alcoolul. Despre ce este vorba, de fapt.
Știi care este cea mai mare problemă pentru organismul uman? Studiile arată că nu este vorba de zahăr, sare sau băuturi alcoolice. În plus, specialiștii susțin că nici îndulcitorii artificiali nu sunt atât de periculoși comparativ cu această amenințare.
Adevăratul obstacol pentru sănătate este, în realitate, dezinformarea promovată de lobbyiștii din industria agroalimentară. Explicația a fost făcută publică de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona și realizatorul sistemului de etichetare Nutri-Score.
Nutriționistul, cunoscut și pentru sloganul „cinci fructe și legume pe zi”, a urmărit cum interesele politice și corporative au blocat succesul Nutri-Score, adoptat în Franța în 2017. Sistemul de etichetare este văzut drept cel mai promițător privind etichetarea alimentelor.
„Marea problemă în Europa este această incapacitate de a nu ceda în faţa grupurilor de interese şi de a pune sănătatea publică pe primul loc. Este foarte dificil să identifici un ingredient sau un comportament anume.
Mai mult, știm ce măsuri funcționează. Marea provocare este să fim capabili să contracarăm grupurile de interese care se opun acestor măsuri”, a spus Serge Hercberg pentru Politico.
Nutri-Score a început să pierdă teren începând cu anul 2022. Sistemul de etichetare a alimentelor a fost afectat de aceeași opoziție față de Pactul Ecologic European, care a blocat și alte legi pentru reducerea pesticidelor, promovarea bunăstării animalelor sau diminuarea defrișărilor.
Italia a condus acest contraatac, precizând că este vorba de „sistem anti-italian”. Acesta ar dezavantaja uleiul de măsline, brânzeturile și carnea. Poziția a fost susținută ulterior și de alte țări, cum ar fi Grecia, Ungaria și România.
Acestor națiuni li s-au alăturat asociații agricole europene, precum Copa-Cogeca și membri naționali (FNSEA din Franța), Coldiretti și Confagricoltura (Italia) sau Asaja (Spania). Serge Hercberg susține că uleiul de măsline primește calificativul B în sistem.
În schimb, carnea și brânzeturile sunt punctate mai jos pentru că ar trebui consumate cu moderație. Nutriționistul este de părere că în „țările din sud, Italia, Spania, Grecia și Portugalia, prevalența supraponderabilității și obezității la copii este cea mai ridicată”.