Fotbal intern

Cea mai mare diferență de scor în eternul derby Steaua – Dinamo. Video

29.07.2018 | 16:15
Cea mai mare diferenta de scor in eternul derby Steaua  Dinamo Video
Cea mai mare diferență de scor în eternul derby Steaua - Dinamo. Video

Steaua și Dinamo au oferit de-a lungul timpului meciuri care au rămas întipărite în memoria și în inimile iubitorilor de fotbal de la noi. Steliștii sunt în avantaj în privința celei mai mari diferențe de scor înregistrată în Derby de România. Au învins de două ori cu 5-0, în timp ce dinamoviștii s-au impus doar o dată la numai 4 goluri diferență, mai aexact cu cu 6-2.

Cea mai spectaculoasă întâlnire dintre cele două rivale a avut loc în vara anului 1990, în finala Cupei României. Dinamo construit de Mircea Lucescu, considerată o echipă de mare viitor european, cu 10 internaționali în primul „11” (Stelea – Doboș, Andone, Rednic, Klein – Sabău, Lupescu, Mateuț, Lupu – Vaișcovici, Răducioiu și a intrat pe parcurs și al 11-lea internațional, Daniel Timofte), dar vânturată de ochiul dracului, banul, prin campionate mai bogate, s-a impus cu scorul de 6-4, la capătul unei partide în care Anghel Iordănescu i-a trimis la atac pe Gherasim – Ciocan, Negrău, Artimon, Ungureanu – Minea, I. Rotariu, Muzsnai, I. Dumitrescu – Lăcătuș, Balint. Majoritatea dintre cei amintiți s-a transferat la echipe din străinătate după Mondialul italian din 1990.

Dinamo - Steaua 6-4, 2 mai 1990
Florin Radu Răducioiu în finala Cupei din 2 mai 1990, Dinamo – Steaua 6-4

6-2 este cea mai consistentă victorie a „câinilor”în fața „roș-albaștrilor”

Dinamo i-a aplicat Stelei cea mai usturătoare înfrângere din derby, 6-2, pe 1 octombrie 1951, pe vremea când „roș-albaștrii” se numeau CCA. Alexandru Ene a marcat un hat-trick pentru Dinamo, singurul reușit de un dinamovist în poarta marii rivale. Peste 30.000 de oameni au asistat pe stadionul „Republicii” la unul dintre cele mai frumoase meciuri pe care le-a dat Divizia A, cum se numea atunci Liga 1. La finalul sezonului, CCA câștiga primul titlu din istoria clubului, în timp ce Dinamo termina pe 2, la egalitate de puncte. Departajarea s-a făcut la golaveraj: +24 pentru Steaua, +23 pentru Dinamo, scorul din întâlnirea directă contribuind decisiv, iată, la stabilirea campioanei.

Echipa CCA, campioană în anul 1951
Echipa CCA, campioană în anul 1951

5-0 este cea mai mare diferență de scor în eternul derby Steaua – Dinamo

Meciul în care s-a înregistrat cea mai mare diferență de scor dintre cele două echipe s-a jucat pe 12 iunie 1985, în semifinalele Cupei României. Steaua punea capăt unei perioade de 7 ani fără titlu și juca împotriva lui Dinamo pe fostul stadion „23 August”, în fața a peste 60.000 de spectatori. „Alb-roșii” au început partida în forță, însă steliștii și-au revenit repede și au dat de pământ cu rivalii. Lăcătuș și Pițurcă au înscris câte o dublă, iar Balint și-a trecut și el numele pe lista marcatorilor. Steaua avea să repete umilitorul 5-0 într-un derby peste 13 ani…

Steaua – Dinamo 5-0 după 13 ani

…adică pe 4 aprilie 1998, când a făcut un nou meci senzațional în fața dinamoviștilor și a câștigat la același scor, 5-0, de această dată în campionat, în fostul „templul” al fotbalului din Bulevardul Ghencea. Pentru echipa antrenată la acea vreme de Mihai Stoichiță au marcat Iosif Rotariu, Denis Șerban, Cristi Ciocoiu și… Ionel Dănciulescu (foto, mai jos)! De 2 ori, că nu și-a iertat „marea dragoste” actuală niciodată cât a evoluat la „dușmani”… A fost un cadou făcut de echipă lui Marius Lăcătuș, care împlinea 34 de ani adoua zi, pe 5 aprilie. Înfrângerea a tulburat apele în tabăra lui Dinamo, după meci antrenorul Viorel Hizo fiind înlocuit cu Cornel Dinu.

  • Citește și „Dică vs Bratu ca fotbaliști. Avantaj «câinele-mitralieră». I-a luat Supercupa, i-a refuzat titlul”
  • Citește și „Dinamo, majorare de capital cu banii lui Becali! Povestea incredibilă”
  • Citește și „Bianca, luată în «marcaj» de un fost fotbalist! Tot «meciul», în revista FANATIK!”

192-188 pentru CCA/Steaua/FCSB este scorul general în campionat (142 de meciuri, 43 victorii roș-albastre, 51 de remize, 48 de victorii alb-roșii)

247-239 pentru CCA/Steaua/FCSB este scorul în toate cele 172 de Derby-uri de România din istorie (58 de victorii roș-albastre, 55 de remize, 59 de victorii alb-roșii)