News

Cea mai mare explozie non-nucleară din istorie: 1.800 de morți, 9.000 de răniți. Oraș devastat, tsunami de 18 metri, 1.600 de case distruse

În urmă cu mai bine de un secol, în Canada avea loc cea mai mare explozie non-nucleară din istorie. Aproape 2.000 de oameni au murit.
12.05.2024 | 18:53
Cea mai mare explozie nonnucleara din istorie 1800 de morti 9000 de raniti Oras devastat tsunami de 18 metri 1600 de case distruse
Halifax, orașul unde a avut loc cea mai mare explozie non-nucleară din istorie. Sursa foto: halifaxexplosion.net / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cea mai mare explozie non-nucleară din istorie a avut loc în anul 1917, în Halifax, Canada. Pe data de 6 decembrie, două nave s-au ciocnit în orașul-port canadian, provocând o catastrofă de proporții astronomice.

Halifax, orașul unde a avut loc cea mai mare explozie non-nucleară din istorie

Primul Război Mondial (1914 – 1918) s-a soldat în total cu 10 milioane de morţi şi 20 de milioane de răniţi în rândul soldaţilor. Istoria ne spune că nu toate decesele care au avut loc în conflict au fost un rezultat direct al acțiunii inamice.

ADVERTISEMENT

Există multe exemple de incidente și accidente de-a lungul Marelui Război care au dus la răniri, pierderi de vieți omenești sau daune materiale. Probabil că cel mai semnificativ dintre aceste accidente este, în mod surprinzător, și unul dintre cele mai puțin cunoscute până astăzi.

Într-o perioadă în care Primul Război Mondial făcea ravagii în Europa, orașul-port Halifax, Canada, era plin de nave care transportau trupe, ajutoare și muniții peste Oceanul Atlantic.

ADVERTISEMENT

Pe 6 decembrie 1917, la orele dimineții, nava norvegiană Imo a părăsit acostarea din portul Halifax cu destinația New York City. În același timp, cargoul francez Mont Blanc, încărcat cu muniții extrem de explozive – mii de tone de acid picric, sute de tone de TNT plus alte cantități uriașe de benzină cu cifră octanică ridicată și 10 tone de bumbac pentru tunuri – traversa strâmtorile portului. Acesta trebuia să se alăture unui convoi militar care urma să îl escorteze peste Atlantic.

În jurul orei 8:45, cele două nave s-au ciocnit. Întregul acid picric a luat foc. Coliziunea a împins Mont Blanc spre țărm. Imediat, echipajul a abandonat rapid, încercând fără succes să alerteze portul cu privire la pericolul pe care îl reprezenta nava în flăcări.

ADVERTISEMENT

La zece minute după coliziune, Mont-Blanc a fost cuprins de flăcări. Apoi, la 9.05 a explodat. Mont Blanc s-a făcut cenușă instantaneu. O buclă uriașă de foc s-a înălţat din el la două mii de metri altitudine.

Explozia de la Halifax a ucis peste 1.800 de persoane și a rănit alte 9.000

Instantaneu, Imo a fost aruncat pe uscat de valul tsunami de 18 metri care a măturat țărmul. Explozia a fost resimțită în Charlottetown, Insula Prințului Eduard, la aproximativ 200 de km spre nord și în Insula Cape Breton, la peste 320 de km spre est.

ADVERTISEMENT

Deflagraţia consemnată în portul Halifax a rămas cea mai mare explozie accidentală din istorie. Într-o clipă  totul din jur – clădiri, stâlpi, vehicule, copaci – a fost spulberat pe o rază de doi kilometri.

Bilanțul victimelor de la Halifax este unul terifiant. Explozia a ucis peste 1.800 de persoane, a rănit alte 9.000. Sute de oameni din zonă au orbit. În plus, a fost distrusă aproape toată partea de nord a orașului Halifax, peste 1.600 de case. Unda masivă de șoc rezultată a spulberat geamuri la 80 de kilometri distanță, conform Westernfront Association.

Printre cei uciși s-au numărat căpitanul Horatio Brannen și 18 membri ai echipajului. Echipajul care se afla pe puntea navei Imo a fost, de asemenea, ucis, la fel ca mulți alți marinari care urmăreau drama care se desfășura la bordul navelor din port.

ADVERTISEMENT