Life

Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt

În momentul în care gătim, este foarte importantă atenția la unele detalii. În caz contrar, deși mâncărurile ies delicioase, ar putea fi și contaminate.
12.12.2024 | 07:05
Cea mai mare greseala pe care multe gospodine o fac atunci cand gatesc Preparatele ajung sa fie contaminate intrun timp scurt
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Sursă foto: Freepik

O mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc poate contamina preparatele. Deși gătitul poate fi o activitate plăcută pentru multe persoane, e foarte important cum facem însă acest lucru.

Ce greșeală fac multe gospodine atunci când gătesc

Președintele Consiliului de Administrație si Director General al ICA Research&Development, centru privat de cercetare și cel mai mare laborator privat acreditat din România pentru testarea alimentelor, Alexandru Cîrîc, vine cu recomandări importante.

Acesta a vorbit la Digi24 despre o mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Se întâmplă de multe ori, uneori din grabă sau din neatenție, iar efectul s-ar putea să nu fie unul tocmai plăcut.

Fie că preparăm o salată cu pui, o friptură, sau o tocăniță, e foarte important cu pregătim fiecare ingredient în parte. Știai spre exemplu că roșiile, sau cartofii nu trebuie să stea lângă carne niciodată?

Cele mai importante reguli din bucătărie

În acest mod are loc fenomenul de contaminare încrucișată. Practic se realizează un transfer de bacterii dăunătoare de la un aliment la altul. Iar de aici până la toxiinfecție alimentară e doar un singur pas.

Cum se produce însă practic această mare greșeală pe care multe gospodine o fac? În momentul în care este tăiată carnea, fie ea de pui, porc sau vită, cuțitul trebuie spălat neapărat înainte să fie tăiate legumele. Așa va fi evitată contaminarea.

În același timp, suprafața de lucru din bucătărie trebuie și ea să fie curată. Nu trebuie să tăiem carnea pe aceeași suprafață unde am tăiat legumele, decât după ce ne asigurăm că am curățat-o bine.

Și spălatul mâinilor joacă de asemenea un rol esențial. Bacteriile se pot aduna repede, iar mai apoi ajung să se răspândească prin bucătărie. Ulterior sunt afectate atât tacâmurile, cât și blatul de lucru.

Mâinile trebuie spălate înainte de a tăia carnea și legumele. Totodată, telefonul mobil ar trebui să nu fie folosit deloc în timp ce se pregătește mâncarea. Pot exista bacterii pe ecran, care mai apoi ajung să fie transferate.