Se anunță niște sărbători nu tocmai liniștite pentru o femeie din Cluj. Aceasta a avut parte de o țeapă uriașă, după ce a fost păcălită să facă un credit de 100.000 de lei. A rămas fără bani și, în plus, va plăti și rate lunar la bancă.
De la an la an, escrocii virtuali își ”îmbunătățesc” mereu tehnicile de manipulare ale cetățenilor de bună credință. Autoritățiile avertizează periodic asupra faptului că au apărut tot mai multe tentative de fraudă.
Unele, prin telefon, au făcut victime numeroase în ultima perioadă. Pentru a părea credibili, infractorii se folosesc de identitatea și autoritatea unor instituții ale statului, precum Poliție, ANAF sau chiar bănci, dar și de povești convingătoare.
În urmă cu câteva zile, o femeie de 42 de ani din municipiul Cluj-Napoca a sunat la poliție pentru a anunța că a fost păcălită de escroci care s-au dat drept reprezentanți ai unor instituții bancare.
Un comunicat al IPJ Cluj arată că victima a fost contactată telefonic pe 8 aprilie 2025, în jurul orei 11:00, de persoane necunoscute. Escrocii au invocat o anchetă privind o presupusă tentativă de deschidere a unui credit pe numele său.
Clujeanca a căzut foarte repede în capcană. Indusă în eroare de această notificare falsă, victima a fost sfătuită să acceseze un credit în valoare de 100.000 lei de la o instituție financiară. După aceea, aceasta trebuia să depună întreaga sumă într-un bancomat destinat tranzacțiilor cu criptomonede, situat într-un centru comercial din comuna Florești.
Femeia a căzut în capcană. A crezut că, într-adevăr, participă la o investigație oficială. Ea a urmat instrucțiunile escrocilor și a efectuat transferul sumei într-un cont asociat criptomonedelor. Când a înțeles ce s-a întâmplat, de fapt, era prea târziu. Aceasta a rămăse și fără bani, și cu rate de plătit. Ca în multe astfel de cazuri, hoții sunt de negăsit.
Femeia care a luat această țeapă este actrița Patricia Brad. Într-o postare pe Facebook, ea povestește cu lux de amănunte cum a urmat fiecare pas cerut de indivizi. Apoi, la final, a virat întreaga sumă unuia dintre infractori.
Metoda folosită în cazul ei se numește ”spoofing”. Este o tehnică prin care un apelant falsifică numărul de telefon prin care apare pe ecranul celui sunat, făcând să apară numărul băncii şi al poliției.
În mesajul său de pe Facebook, actrița povestește că unul dintre infractori a pretins că este angajat de la o anumită bancă. Un altul a spus că lucrează la Banca Naţională a României, iar alţi doi, la Poliţie. Aceștia i-au spus că este urgent ca ea să obţină un credit de 100.000 de lei şi să îl trimită într-un cont de criptomonede.
La un moment dat, unul dintre escroci i-a spus că este „urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă” și trebuie să facă „exact așa cum spune el„.
Din păcate pentru femeia din Cluj, sunt puține şanse ca hoții să fie prinși. „Polițiștii recomandă persoanelor să verifice sursele de contact. Să nu dea crezare persoanelor care pretind că sunt din partea unei instituţii şi le solicită să acceseze un credit bancar, ci să se deplaseze la unitatea bancară în cauză„, avertizează IPJ Cluj. De notat că actrița nu a pierdut doar 100.000 de lei. Prejudiciul e mai mare. Ea va trebui să plătească și dobânda băncii.