Fotbal intern

Cea mai neagră perioadă din istoria lui CFR Cluj! Motivul pentru care clubul a purtat numele Steaua

19.03.2021 | 16:31
Cea mai neagra perioada din istoria lui CFR Cluj Motivul pentru care clubul a purtat numele Steaua
Cea mai neagră perioadă din istoria lui CFR Cluj! Motivul pentru care clubul a purtat numele Steaua
ADVERTISEMENT

Înainte de derby-ul cu FCSB, meci care se va juca vineri, de la ora 20:30, FANATIK îţi prezintă o pagină din istoria lui CFR Cluj, considerată cea mai neagră perioadă din cei 114 ani de existenţă. Timp de şapte ani, între 1983 şi 1990, formaţia din Gruia a purtat şi numele de Steaua.

Rivală la titlu cu FCSB, echipă care ani de-a rândul a purtat numele Steaua Bucureşti, CFR Cluj a folosit, la rândul ei, această denumire. Se întâmplă într-o perioadă când ardelenii făceau naveta între Diviziile B şi C, iar visul construirii unei echipe campioane era o utopie.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns CFR Cluj să poarte şi numele Steaua: “O fuziune dubioasă”

Perioada Steaua CFR Cluj are parte de un capitol separat în cartea “100% CFR – Centenarul unui vis”, scrisă de Zoltan Cantor şi Ciprian Rus. Sub titlul “Tragi-comedia Steaua-CFR”, fanii formaţiei din Gruia au putut să afle dedesubturile unei decizii care a marcat istoria campioanei României.

La începutul sezonului 1983-1984, CFR Cluj fuzionează cu echipa locală a Armatei şi primeşte denumirea Steaua CFR Cluj. Stagiunea este una modestă pentru ardeleni, care retrogradează în Divizia C, iar schimbările din conducerea clubului duc la o perioadă nefastă.

ADVERTISEMENT

“Cea mai neagră perioadă din viaţa echipei rămâne aceea în care feroviarii clujeni evoluează sub titulatura de Steaua-CFR. O fuziune dubioasă cu echipa Armatei face ca în staff-ul executiv al echipei să apară tot felul de comandanţi veleitari, ignoranţi în fotbal, care confundau haina militară cu echipamentul de joc, cazarma cu cantonamentul, ieşirea la careu cu şedinţele de stretching şi ordinele milităreşti cu şedinţele tehnico-tactice”, este prezentată startul perioadei Steaua CFR Cluj în cartea “100% CFR – Centenarul unui vis”.

cfr cluj steaua
CFR Cluj, promovată în Divizia B la finalul sezonului 1988-1989

Ce avantaje a avut CFR Cluj în perioada când s-a numit “Steaua”

“Avantajele după fuziune erau că nu ne mai cantonam la căminul CFR, ci dormeam înaintea meciurilor în căminul garnizoanei, acolo unde luam şi masa, iar deplasările le făceam cu autocarul lor. La meciurile din deplasare, cazarea era rezolvată tot de Armată.

ADVERTISEMENT

În plus, ei recrutau soldaţi, jucători buni, pe care îi puteam folosi în campionat. Preşedinte era comandantul unităţii din Someşeni, colonelul Vătăşescu, iar director executiv căpitanul Rizea Trandafir. Nici nu ştiau cu ce se mănâncă fotbalul şi ei ne conduceau pe noi”, povestea Valentin Berindei, mijlocaş al clujenilor în anii ’80.

“Am sărbătorit când s-a terminat cu Steaua-CFR”

“Doar câţiva oameni ne fac să ne amintim cu plăcere de perioada Steaua-CFR. Era mentalitatea de armată, credeau că noi suntem soldaţi şi ei comandanţi. Iar noi nu mai eram la vârsta la care să stăm închişi prin garnizoane.

ADVERTISEMENT

Aşa că ne contram cu ei, dar, desigur, tot noi cădeam prost. Mergeam cu groază la antrenamente. Am şi sărbătorit când s-a terminat cu Steaua-CFR”, conchid mai mulţi jucători care au evoluat la mijlocul şi finalul anilor ’80.

La mijlocul sezonului 1989-1990, când Steaua CFR Cluj evolua în Divizia B, clubul revine la denumirea sub care a scris istorie. Pentru ardeleni a urmat o perioadă tulbure, în care problemele financiare s-au acutizat, iar echipa a oscilat din nou între Diviziile B şi C. Schimbarea se va produce abia la mijlocul sezonului 2001-2002, când echipa este preluată de Arpad Paszkany, iar în vara lui 2004 promovează în Divizia A.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – CFR Cluj: 1,60 este cota pentru “sub 2,5 goluri marcate”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT