Fotbal intern

Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie! Au jucat 450 de minute în patru meciuri, iar trofeul a fost acordat după şapte luni

22.07.2020 | 12:57
Cea mai nebuna finala de Cupa Romaniei din istorie Au jucat 450 de minute in patru meciuri iar trofeul a fost acordat dupa sapte luni
Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie

Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul fotbalului european, iar România nu a făcut excepţie. Finala Cupei României 2020 trebuia să se dispute în luna mai, însă a fost mutată pe 22 iulie. FCSB şi Sepsi se vor duela pentru trofeu, dar le va fi imposibil să egaleze recordul de acum 80 de ani. Rapid Bucureşti – Venus Bucureşti a fost cea mai nebună finală de Cupa României din istorie. Sezonul 1939-40 a adus punctul culminant în rivalitatea dintre cele două formaţii bucureştene, într-un moment în care omenirea privea consternată la luptele din Al Doilea Război Mondial.

În urmă cu 79 de ani s-a jucat cea mai nebună finală de Cupa României din istorie. Perioada interbelică a fost dominată de Rapid Bucureşti şi Venus Bucureşti, echipele care îşi împărţeau trofeele în fotbalul românesc. Rivalitatea dintre cele două echipă era acerbă, iar Bucureştiul era împărţit atunci când se duelau pe teren.

Giuleştenii triumfau mai mereu în Cupa României, în timp ce Venus domina campionatul. Cu toate acestea, Gabriel Marinescu, patronul echipei din Splai şi preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, visa la ziua când echipa lui va triumfa şi va câştiga cupa.

Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie. Primul meci s-a jucat la finalul lunii aprilie

În 1940, Venus Bucureşti a ajuns pentru prima dată în istoria clubului în finala Cupei României. Până atunci, “negrii din Splai” se opriseră mereu în faza semifinalelor. Adversara era Rapidul, marea rivală din oraş. Meciul cel mare s-a dipsutat pe 30 aprilie, pe stadionul “ONEF”, iar cei 20.000 de spectatori erau siguri că vor vedea un show în adevăratul sens al cuvântului.

Iuliu Baratky şi Willy Sipos au marcat pentru giuleşteni, în timp ce Traian Iordache şi Silviu Ploeşteanu au înscris golurile prin care Venus a obţinut remiza. La capătul a 120 de minute, rivalele erau la egalitate, scor 2-2. Regulamentul nu prevedea lovituri de departajare, aşa că finala urma să se rejoace.

Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie. Rapid în sezonul 1939-40
Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie. Rapid în sezonul 1939-40

Opt golui în prima rejucare. Meciul trei s-a jucat în octombrie

Pe 9 iunie 1940 s-a jucat al doilea meci al finalei Cupei României. Chiar dacă ploua torenţial, aproape 14.000 de spectatori au venit în tribunele stadionului “ONEF”. Partida a fost una nebună, cu cinci goluri marcate în primele 18 minute. Venus conducea cu 3-2, iar Kostas Humis fusese cel mai bun jucător al “negrilor din Splai”, fostul internaţional grec reuşise să marcheze de două în poarta lui Ioan Negru.

După pauză, Venus s-a distanţat pe tabelă graţie golului marcat de Iuliu Bodola şi părea că rivala giuleştenilor se va impune. Willy Sipos şi Ştefan Auer au îscris pentru Rapid şi scorul devenea 4-4. Oboseala şi-a spus cuvântul în prelungirile meciului, aşa că cele două rivale aveau să se întâlnească din nou într-o rejucare. În total, Rapid şi Venus jucaseră 240 de minute pentru trofeu şi duelul nu era gata.

Federaţia Română de Fotbal a decis ca a doua rejucare să aibă loc la finalul lunii iunie, însă planurile au fost date peste cap de parcursul bun al Rapidului în Cupa Europei Centrale, unde giuleştenii au ajuns până în finală. Rapidiştii trebuiau să joace împotriva lui Ferencvaros, însă meciul nu s-a mai disputat din cauza tensiunilor dintre România şi Ungaria.

Pe 27 octombrie 1940 s-a jucat a treia finală, însă Venus Bucureşti îşi pierduse aliatul. Gavrilă Marinescu fusese arestat la începutul lunii, în momentul în care se pregătea să fugă din ţară. Stadionul “Giuleşti” a fost gazda derby-ului, care din nou s-a terminat la egalitate, de această dată cu scorul de 2-2.

Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie
Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie

Decizia Federaţiei pentru evitarea unei noi rejucări. Trofeul s-a decis în noiembrie

Pe 8 noiembrie 1940 s-a disputat ultima rejucare a finalei Cupei României. Federaţia Română de Fotbal luase decizia ca acesta să fie ultimul meci, trofeul urmând să fie acordat prin tragere la sorţi în cazul unei noi remize. În faţa a 12.000 de spectatori, Rapid Bucureşti s-a impus în sfârşit, scor 2-1, graţie golurilor marcate de Iuliu Baratky şi Dan Gavrilescu. Venusiştii au înscris prin Alfred Eisenbeisser, dar nu au mai putut să împingă meciul în prelungiri.

Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie
Cea mai nebună finală de Cupa României din istorie

Giuleştenii câştigau Cupa României, al cincilea trofeu consecutiv, şi jucătorii antrenaţi de Ştefan Auer s-au strâns la restaurantul Luther, unde Maria Tănase le cânta mereu “Glasul roţilor de tren”. După 19 zile, Gavrilă Marinescu era asasinat de legionari în închisoarea Jilava şi începea decăderea Venusului.

  • 5 goluri a marcat Iuliu Baratky în cele patru meciuri din finala Cupei României