O nouă metodă de înșelăciune îi vizează în ultima perioadă pe clienții cunoscutei platforme de rezervări pentru vacanțe Booking.com. Specialiștii îți spun ce trebuie să nu faci dacă primești mesajul că îți vei pierde rezervarea.
În acest sezon al concediilor, Booking.com, cel mai vizitat site de turism și călătorii din lume, a intrat și el pe raza de acțiune a escrocilor virtuali. Recent, o nouă înșelătorie a infractorilor cibernetici face victime.
Cel mai vizitat site de turism şi călătorii din lume a procesat, în 2023, peste un miliard de rezervări, dublu faţă de numărul înregistrat în 2016. Cum era de așteptat, popularitatea sa nu a scăpat de atenţia infractorilor cibernetici.
Specialiștii spun că astfel de platforme destinate rezervării vacanţelor reprezintă o zonă foarte profitabilă de exploatare a vulnerabilităţilor informatice. De altfel, chiar cei de la Booking.com au recunoscut atacurile hackerilor.
S-a raportat în decurs de mai puțin de doi ani ”o creştere uluitoare cu 500 până la 900%” a escrocherilor de călătorie. ”Această creştere este în mare parte determinată de exploatarea de către infractorii cibernetici a unor instrumente precum ChatGPT, începând cu noiembrie 2022“, spune Christian Ali Bravo, specialist al companiei Eset, citat de Agerpres.
La fel ca în cazul băncilor, atacurile de tip phishing sunt frecvente. Clienții primesc e-mailuri, texte şi mesaje postate pe rețelele de socializare. Planul infractorilor este bine pus la punct.
Ei prezintă o poveste plauzibilă prin care creează un sentiment de urgenţă şi încearcă să înşele victima să intre pe un link la care trebuie să refacă plata, pentru a remedia o pretinsă eroare produsă şi pentru a evita să-şi piardă rezervarea, explică expertul.
Este extrem de important ca în cazul în care primiți un mesaj care vă spune că riscați să vă pierdeți rezervarea să nu dați niciodată date personale, cum sunt de exemplu cele ale cardului.
Experții spun că atacatori au găsit o modalitate de a-şi păcăli victimele prin intermediul sistemului de mesagerie al platformei. Hackerii au contactat un număr mare de persoane direct prin chat-ul aplicației și i-au îndemnat să efectueze o plată pentru a confirma rezervarea.
”Înşelătoria a implicat o presupusă eroare cu plata anterioară, prin urmare li s-a cerut să plătească din nou şi să evite să-şi piardă rezervarea. În alte variante ale acestui truc, fraudatorii au solicitat datele cardului de credit sau ale pasagerilor pentru a verifica sau confirma rezervarea.
Deşi atacul nu s-a produs ca urmare a unei breşe de securitate a sistemelor sau infrastructurii de backend a platformei, vă recomandăm să fiţi atenţi la orice comunicări care vă solicită datele personale sau de plată“, mai explică expertul Ali Bravo.