News

Cea mai periculoasă manevră a şoferilor, analizată de expertul Titi Aur. Avem voie să depăşim mai multe maşini deodată?

Avem voie să depăşim mai multe maşini deodată? Expertul în conducere defensivă Titi Aur vine cu sfaturi importante pentru şoferi.
22.06.2024 | 22:28
Cea mai periculoasa manevra a soferilor analizata de expertul Titi Aur Avem voie sa depasim mai multe masini deodata
Depăşirea mai multo maşini deodată este strict interzisă Foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Depășirea este una dintre cele mai periculoase manevre pe care un şofer o face atunci când se află la volan, iar statistica tamponărilor cauzate de depăşiri are o rată de mortalitate mult mai mare decât a altor tipuri de accidente.

Pericolul depăşirilor, explicat de Titi Aur

Din punct de vedere al regulilor de circulație, depășirea este atunci când o mașină intră pe banda de circulație a sensului opus, pentru a trece înaintea unui alt vehicul care circulă pe propria bandă. După aceasta, prima mașină ocupă din nou banda de pe care a plecat.

ADVERTISEMENT

Exemplul de mai sus se referă la un drum cu o singură bandă de mers pe sens, fapt care face ca din start manevra să fie periculoasă, pericolul principal fiindcă că oricând pot apărea alte mașini din sens opus. Dar este cu adevărat înfricoşător dacă ne încumetăm să depăşim mai multe maşini deodată sau încercările de a depăşi o întreagă coloană.

Expertul în conducere defensivă Titi Aur a vorbit la DCNews despre păstrarea distanţei de siguranţă faţă de maşina din faţă şi despre depăşiri, comentând un video făcut de un șofer cu camera de bord.

ADVERTISEMENT

“Cel care filmează practic a pus indicatorul depășire interzisă pe acest drum. Asta a făcut. Și de ce spun asta. Pentru că atunci când depășești, nu ai voie să depășești coloana, se spune în lege. Nu ai voie să depășești mai mult de un autovehicul”, este verdictul clar dat de fostul campion naţional de raliuri.

“Și când sunt șoferi care merg atât de aproape, aici nici nu era vorba de două secunde (n.r. distanța pe care ar putea-o parcurge în două secunde), aici este foarte aproape.

ADVERTISEMENT

Doar că distanța este atât de mică încât nu a mai încăput încă o mașină. Iar un astfel de șofer ajunge în spatele unui vehicul mai lent și mergând atât de aproape, practic, interzice ca cel din spate să depășească legal”, a mai spus Titi Aur, în legătură cu videoclipul.

Unii șoferi au dificultăți în a evalua vizual distanța şi de aici derivă o serie de riscuri. În același timp, este necesar să se determine corect viteza vehiculului care se apropie, dacă acesta este deja vizibil la o oarecare distanță.

ADVERTISEMENT

Timpul în care va trebui să finalizați manevra de depăşire depinde de acești doi factori şi de multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

ADVERTISEMENT