News

Locul cu cea mai pură apă din Europa e în România. Unde se află izvorul sacru al dacilor

Locul cu cea mai pură apă din Europa se află în România și este cunoscut ca izvorul sacru al dacilor. Este vorba despre o cascadă care se află chiar în Munții Bucegi.
04.12.2021 | 17:52
Locul cu cea mai pura apa din Europa e in Romania Unde se afla izvorul sacru al dacilor
Locul cu cea mai pură apă din Europa e în România. Izvorul sacru al dacilor, aflat chiar în Munții Bucegi. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu sunt mulți cei care știu că izvorul cu cea mai pură apă din Europa se află în România, în Munții Bucegi. Izvorul acru al dacilor, așa cum este cunoscut, este și subiectul mai multor legende.

Cascada celor 7 izvoare se află între lacurile Bolboci şi Scropoasa, pe Valea Ialomiței. Apa care curge pe stâncă izvorăște chiar din măruntaiele munților.

ADVERTISEMENT

Apa din această cascadă este creditată ca fiind apa cea mai pură din Europa, notează adevărul.ro.

Locul cu cea mai pură apă din Europa e în România

Munții Bucegi s-au format în urmă cu 100 de milioane de ani, în timpul orogenezei alpine, având o fundație extrem de dură, formată din șisturi cristaline. De-a lungul timpului, pe acestea s-au depus calcare, conglomerate de roci și gresii.

ADVERTISEMENT

Cascada celor 7 izvoare se află la 10 minute de mers pe jos din pădure de la barajul lacului Scropoasa.

Apa cascadei celor 7 izvoare este acreditată ca cea mai pură din Europa. Au fost efectuate studii microbiologice asupra acestei ape încă din perioada interbelică. În 1927 au fost realizate primele teste, reluate ulterior în 1930 și 1935.

ADVERTISEMENT

Printre specialiștii care s-au ocupat de cascadă se numără Grigore Marinescu și Gheorghe Murceanu, un renumit geolog. Până în 1970, acesta din urmă a fost și consilier la Ministerul Minelor, Petrolului și Geologiei.

Gheorghe Murceanu a desfășurat studii ample în Munții Bucegi, lucrând și la studiul amplasamentului barajului Bolboci din apropierea celor 7 izvoare.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, specialiștii spuneau că apa care curge din cele 7 izvoare este cea mai pură din lume. Apa nu ar conține azotiţi şi azotaţi.

Tot în acea perioadă, concluziile cercetătorilor români au fost confirmate și de francezi, care au primit mostre din cascada celor 7 izvoare.

Între 1981 și 1982, Nicolae Ceaușescu a comandat efectuarea altor studii în zonă, fără a fi cunoscute tema studiilor și rezultatele.

După 1990, institute din Germania sau Franţa au făcut alte cercetări. Acestea au ajuns la concluzia că apa din Bucegi are parametrii optimi de puritate. Nu s-a precizat dacă este, într-adevăr, cea mai pură apă din lume. Acest lucru nu a fost confirmat, dar nici infirmat oficial.

Au fost emise două teorii pentru puritatea apei de la cascada celor șapte izvoare. Șuvoiul ar trece printr-un câmp magnetic, în contextul în care au fost descoperite astfel de anormalii în zonă. Cealaltă teorie susține că apa străbate un zăcământ de argint care o purifică.

Mitologia legată de cascada celor 7 izvoare

Puritatea ridicată a apei a dar naștere mai multor zvonuri. De exemplu, s-a speculat că Nicole Ceaușescu ar fi restricționat accesul în acea zonă, crezând că în apa izvoarelor se află secretul nemuririi.

De asemenea, se spune că specialiștii desemnați de Ceaușescu să facă cercetări ar fi descoperit un lac subteran uriaș sub stânca din care izvorăște cascada la suprafață, având un debit de peste 4.000 de litri pe secundă.

S-a creat și o mitologie legată de apele cascadei celor 7 izvoare. Se spune că izvoarele sacre ale lui Zalmoxe se află chiar pe locul acestei cascade.

În același timp, nu există vreo dovadă concretă cu privire la folosirea cascadei celor 7 izvoare ca foc inițiatic sau curativ de către daci. Mai mult, nu este dovedită nici prezența cascadei pe scuturi dacice.

ADVERTISEMENT