News

A fost reprogramată lansarea celei mai puternice rachete construite de NASA. Ce trebuie să transporte în spațiu misiunea Artemis I

Agenția urmează să lanseze masiva rachetă luni, marcând întoarcerea către cel mai apropiat vecin al Pământului, la care mulți oameni de știință și factori de decizie au renunțat în trecut.
29.08.2022 | 12:32
A fost reprogramata lansarea celei mai puternice rachete construite de NASA Ce trebuie sa transporte in spatiu misiunea Artemis I
Lansarea de luni marchează debutul programului spațial Artemis Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
31-08-2022
12:27

Lansarea misiunii Artemis I reprogramată pentru sâmbătă

NASA va face sâmbătă o nouă încercare de lansare a misiunii fără echipaj Artemis I într-o călătorie în jurul Lunii .

Fereastra de lansare de două ore se deschide la 2:17 p.m. ET (21.17. ora României) pe 3 septembrie.

După ce lansarea a fost anulată luni dimineață, echipa de lansare și-a petrecut restul zilei evaluând datele culese în timpul încercării. Managerii misiunii au distribuit o actualizare marți seara.

Sistemul Artemis I, care include racheta Space Launch System și nava spațială Orion, continuă să se afle pe zona de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Unul dintre cele patru motoare RS-25 ale rachetei, identificat ca motorul numărul 3, nu a putut atinge intervalul de temperatură adecvat necesar pentru ca motorul să pornească la decolare.

Motoarele trebuie să fie condiționate termic înainte ca propulsorul super rece să curgă prin ele înainte de decolare. Pentru a preveni ca motoarele să sufere șocuri de temperatură, controlerele de lansare cresc presiunea rezervorului de hidrogen lichid din etapa centrală pentru a trimite un pic de hidrogen lichid către motoare.

Aceasta este cunoscută sub numele de „sângerare” (bleed). Hidrogenul lichid are o temperatură de aproximativ minus 252 de grade Celsius.

Motorul numărul 3 era probabil cu aproximativ 30 până la 40 de grade mai cald decât celelalte motoare, care au ajuns la aproximativ minus 245 grade Celsius, a declarat John Honeycutt, managerul Programului Sistemului de Lansare Spațială de la Centrul de Zbor Spațial Marshall al NASA din Alabama.

Managerii misiunii au bănuit că problema motorului numărul 3 a fost de fapt o problemă cu sistemul de purjare, mai degrabă decât cu motorul propriu-zis. Un senzor defect poate furniza o citire incorectă a temperaturii motorului, a spus Honeycutt.

29-08-2022
12:48

Minisunea Artemis I nu va mai fi lansată din cauza unor dificultăți tehnice

Lansarea misiunii Artemis I nu mai are loc luni, deoarece echipele lucrează încă pentru a rezolva o problemă la unul dintre motoarele rachetei.

”Echipele vor continua să adune date și vă vom ține la curent cu momentul următoarei încercări de lansare”, a precizat agenția spațială americană pe Twitter.

29-08-2022
11:07

O scurgere de hidrogen lichid a întrerupt pregătirile NASA pentru lansarea noii sale rachete

Controlorii au oprit luni dimineața operațiunile de alimentare cu combustibil pentru Artemis 1, dar NASA a spus că inginerii săi remediau problema și că nu există nicio informație cu privire la întârzierea decolării de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

„Echipele continuă să depaneze o scurgere de hidrogen lichid la interfața de împerechere cu stadiul de bază. După ce au răcit manual hidrogenul lichid ca parte a eforturilor de depanare, aceștia sunt în operațiuni de umplere rapidă”, au precizat reprezentanții NASA.

Scurgeri similare au împiedicat testele NASA în aprilie și iunie.

Managerii au spus că nu vor ști sigur dacă scurgerile au fost rezolvate până când nu vor încerca să încarce rezervoarele rachetei cu aproape un milion de galoane de combustibil super-rece, potrivit Associated Press.

Luni, cea mai puternică rachetă pe care a construit-o vreodată agenția spațială americană va lansa o capsulă spațială fără echipaj într-o călătorie record de 42 de zile în jurul Lunii și înapoi.

Lansare test pentru cea mai puternică rachetă construită de NASA

Pria călătorie a rachetei Space Launch System (SLS) și a capsulei spațiale Orion, desemnată misiunea Artemis I, este un test decisiv pentru obiectivul NASA de a construi o prezență permanentă pe suprafața lunară.

ADVERTISEMENT

Miza este mare: la următoarea misiune, astronauții vor fi la bord.

Este, de asemenea, șansa NASA de a arăta lumii că nu doar miliardarii sunt cei care trasează noua era spațială și alimentează fascinația publicului față de perspectiva de a explora alte lumi.

„Publicul încă are mare afecțiune pentru NASA. Nu există un brand mai bun, cu siguranță”, a spus Lori Garver, fost administrator adjunct al NASA, citată de Politico. Ea a citat uimirea și entuziasmul față de primele imagini capturate de telescopul spațial James Webb.

ADVERTISEMENT

„Dar programul de zbor spațial uman este puțin diferit”, a recunoscut ea.

Dacă telescopul James Webb a costat aproximativ 10 miliarde de dolari, factura pentru programul Artemis este de așteptat să fie de 90 de miliarde de dolari până în 2025, potrivit inspectorului general al NASA.

Misiunea fără echipaj va fi primul și singurul test riguros al rachetei și capsulei spațiale înainte de a duce astronauții în jurul Lunii în 2024 și apoi să îi ajute să ajungă pe suprafața acesteia în 2025, pentru a începe construirea unei stații de cercetare.

ADVERTISEMENT

Lansarea este programată pentru 15:33, ora României, dar în caz de vreme nefavorabilă sau defecțiuni tehnice, decolarea poate fi împinsă înapoi cu până la două ore, la 17:33, ora României.

Racheta SLS, construită cu întârziere și cu costuri mult mai mari

O mare parte din atenție este concentrată pe SLS, mega-racheta construită de Boeing, Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne și alți contractori mari din industria aerospațială, care este cu ani în urmă față de program și costuri cu miliarde de euro mai mari.

ADVERTISEMENT

Capsula Orion, construită de Lockheed Martin, destinată să transporte patru astronauți timp de 21 de zile, va călători de două ori mai mult decât a fost proiectată. Și un test crucial va fi noul său scut termic atunci când capsula reintră în atmosfera Pământului cu o viteză record de 25.000 de mile pe oră.

Mai puțină atenție a fost acordată rețelei de sisteme terestre specializate, inclusiv structurii masive care servește drept lansator mobil pentru a livra racheta și capsula către rampa de lansare și a întâmpinat, de asemenea, probleme serioase de dezvoltare și depășiri de costuri.

Înseamnă sisteme mai disparate și extrem de complexe decât pe care s-a bazat NASA în ultimii ani.

„Suntem un program bogat în hardware”, a declarat vineri James Free, administrator asociat NASA pentru Exploration Systems Development Mission Directorate. „Asta nu se întâmplă atât de des în NASA.”

Prin urmare, misiunea necesită o serie de dotări istorice de inginerie la o scară pe care NASA nu a încercat-o de la programul navetei spațiale din anii 1980.

Un impact major asupra rachetei SLS, care a fost aproape două decenii în fabricație, este că se bazează în mare măsură pe modele mai vechi. De exemplu, este consumabil, ceea ce înseamnă că racheta este aruncată după ce a lansat Orion pe orbită.

Între timp, o nouă generație de companii spațiale comerciale, cum ar fi SpaceX și Blue Origin, perfecționează în mod constant alternative reutilizabile și cu costuri mai mici pentru a se aventura în spațiu.

NASA trebuie să găsească soluții pentru optimizarea costurilor

Cealaltă problemă care urmărește programul este costul acestuia.

SLS este considerat extrem de scump – prea scump pentru a fi folosit pentru misiuni regulate pe Lună sau, eventual, pe Marte – cu un preț estimat de până la 4 miliarde de dolari per lansare, potrivit inspectorului general NASA.

„Înțelegem că acest program trebuie susținut. Și vom face partea noastră pentru a reduce costurile”, a spus Doug Hurley, director senior de dezvoltare a afacerilor la Northrop Grumman, când a fost întrebat despre costurile mari de operare la o conferință de presă NASA.

Dar mulți prevăd că presiunea asupra NASA va crește doar pentru a căuta alternative pe măsură ce programul lunar se maturizează.

O altă provocare pentru NASA este să capteze imaginația publicului – și să alimenteze apariția unei noi generații de oameni de știință și ingineri – prin aterizarea primei femei și persoane de culoare pe Lună.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a spus că obiectivul este nu mai puțin de a reproduce impactul misiunilor Apollo pe Lună din anii 1960 și 1970.

Kamala Harris va participa la lansarea misiunii Artemis I

La lansarea de la Centrul Spațial Kennedy din Florida va fi prezentă Kamala Harris, vicepreședintele SUA, care prezidează Consiliul Național Spațial și actuali și foști lideri și astronauți ai NASA.

Pentru a stârni entuziasmul publicului, NASA a înrolat, de asemenea, câteva vedete, inclusiv actori și muzicieni precum Jack Black, Chris Evans, Keke Palmer, Josh Groban și Herbie Hancock, împreună cu Orchestra din Philadelphia și violoncelistul Yo-Yo Ma.

Lumea va urmări și ea, inclusiv competitorii Rusia și China, care urmăresc explorarea spațiului. Într-adevăr, mulți văd succesul ca având implicații semnificative pentru geopolitică.

Zhanna Malekos Smith, asociat senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, prezice că o misiune de succes va stimula Acordurile Artemis, parteneriatul internațional a 20 de națiuni care prezintă o viziune comună a principiilor pentru explorarea Lunii.

Artemis I, a spus ea, va fi „un triumf simbolic pentru devotamentul comunității globale Artemis pentru un viitor sigur și pașnic pentru întreaga umanitate”.

Pentru unii veterani ai programului spațial, însă, miza este mult mai mare.

„Dominarea spațiului – și în special explorarea și eventuala colonizare a lunii – joacă un rol psihologic deosebit în formarea atitudinilor oamenilor care vor alege în cele din urmă între tiranie și libertate”, este de părere astronautul Apollo 17 Harrison Schmitt.

Ce va transporta misiunea NASA în spațiu?

La trei metri înălțime, capsula Orion a NASA este mai încăpătoare decât capsula lui Apollo și are loc pentru patru astronauți în loc de trei, dar pentru zborul de testare de luni va avea o sarcină utilă variind de la un manechin numit Helga la bucăți din motorul lui Apollo 11 și o jucărie ciudată de pluș.

Pentru zbor, un manechin de dimensiuni reale într-un costum de zbor portocaliu va ocupa scaunul comandantului, echipat cu senzori de vibrație și accelerație.

„Comandantul” a fost numit Moonikin Campos într-un concurs public, în onoarea lui Arturo Campos, un inginer NASA care a ajutat la salvarea Apollo 13 de la dezastru, reușit să manipuleze sistemul electric parțial paralizat pentru a-i aduce acasă pe astronauți.

Alte două manechine realizate din material care simulează țesutul uman – capete și trunchi feminin, dar fără membre – vor măsura radiația cosmică, unul dintre cele mai mari riscuri ale zborului spațial. Se numesc Helga și Zohar. Unul dintre ele testează o vestă de protecție din Israel.

Spre deosebire de racheta SLS, capsula Orion a fost lansată înainte, făcând două tururi în jurul Pământului în 2014. De data aceasta, modulul de serviciu al Agenției Spațiale Europene va fi atașat pentru propulsie și energie solară prin intermediul a patru aripi.

Pe lângă cele trei manechine de testare, zborul poartă o serie de proiecte de cercetare în spațiul adânc. Zece sateliți de mărimea unei cutii de pantofi vor apărea odată ce Orion se îndreaptă spre Lună.

Sateliți, roci lunare și Snoopy

Aceștia au fost instalați în rachetă în urmă cu un an, iar bateriile pentru jumătate dintre ei nu au putut fi reîncărcate, deoarece lansarea a continuat să fie amânată. NASA se așteaptă ca unii să eșueze, având în vedere natura lor low-cost și cu risc ridicat. Cuburile de măsurare a radiațiilor ar trebui să fie OK, împreună cu o demonstrație a velei solare care vizează un asteroid.

Orion va transporta câteva bucăți de roci lunare colectate de Neil Armstrong și Buzz Aldrin de la Apollo 11 în 1969 și un șurub de la unul dintre motoarele lor de rachetă, salvat de pe mare acum un deceniu.

Aldrin nu participă la lansare, potrivit NASA, dar trei dintre foștii săi colegi vor fi acolo: Walter Cunningham de la Apollo 7, Tom Stafford de la Apollo 10 și Harrison Schmitt de la Apollo 17, penulul om care a pășit pe Lună.

Jucăriile de pluș Snoopy sunt o instituție a NASA, care provine de la numele modulului lunar Apollo 10 care a zburat pe Lună pentru a testa procedurile de coborâre și aterizare, dar nu a ajuns niciodată să aterizeze singur.

O jucărie Snoopy a mers pe naveta spațială Columbia, iar de această dată personajul din desene animate va fi însoțit de Shaun the Sheep, pentru a recunoaște implicarea Agenției Spațiale Europene. Scopul lor oficial este să demonstreze gravitația zero, plutind prin capsulă.

Orion va transporta Biological Experiment-01 care conține experimente pe semințe, ciuperci, drojdie și alge. La bord se află și un demo de recunoaștere a vocii numit Callisto, dezvoltat în comun de Amazon, Cisco Systems și Lockheed, care va testa modul în care funcționează Alexa de la Amazon într-o capsulă spațială și modul în care un astfel de sistem ar putea fi utilizat de viitorii astronauți.

„Kitul de zbor” oficial al astronauților falși include mii de alte articole, multe dintre acestea vor deveni amintiri „plimbate prin spațiu” înapoi pe Pământ. Acestea includ semințe care vor fi plantate pentru a deveni „copaci lunari”, o pietricică de la Marea Moartă, ecusoane de misiune, autocolante, unități USB și steaguri naționale. Chiar și piese Lego au ajuns la bord.

ADVERTISEMENT
Tags: