Cea mai rară monedă fabricată vreodată în România a fost vândută de o casă internațională de licitații pentru o sumă uriașă. A intrat, astfel, pe lista veritabilelor comori numismatice. Iată câte sute de mii de dolari valorează.
Cea mai rară și totodată, scumpă, monedă românească este polul lui Carol I din 1868. Se știa că moneda de 20 de lei are o valoare mare, putea să se vândă chiar și cu prețul unei garsoniere, dar recent, aceasta a fost vândută de o casă internațională de licitație pentru o sumă uriașă.
Mai exact, banul de aur a fost cumpărată pentru nu mai puțin de 450.000 de dolari. Cu banii aceștia, pot fi achiziționate cel puțin trei apartamente în București și tot ar mai putea rămâne și pentru o mașină la mâna a doua.
Cea mai rară monedă românească a fost pusă în circulație în 1868 și nu au fost bătute decât în jur de 200 de exemplare. Banul are o o poveste deosebită, conform lui Cristian Pop, angajat al Băncii Naționale.
Pe aversul piesei a fost reprezentată efigia lui Carol I, însoțită și de legenda „Carol I Domnul Românilor”. Pe revers a fost gravată valoarea nominală, de 20 de lei, precum și anul emisiunii, anume 1868.
Marile Puteri nu au putut accepta efigia și nici legenda, care au considerat că punerea în circulație a monedei ar fi putut fi considerată o declarație de independență. În plus, era considerat un mesaj adresat românilor.
Astfel, moneda nu a fost emisă, dar Carol I ar fi oferit-o unor monarhi europeni și mai multor personalități. Restul de exemplare ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș, în 1875.
Astfel, a devenit cea mai rară monedă românească. Iar acum, după ce a fost vândută pentru 450.000 de dolari, a fost ridicată la statutul de veritabilă comoară numismatică, notează stirileprotv.ro. În continuare, exemplarele rămase valorează o avere.
„Moneda a fost emisă în anul 1870, odată cu deschiderea Monetăriei de la București, în luna februarie a aceluiași an, în același timp înainte de înfrângerea Franței la Sedan în fața Prusiei, abdicarea lui Napoleon al III-lea și căderea celui de al doilea imperiu francez”, au explicat specialiștii, conform DC News.