Frigănelele sau pâinea cu ou este una dintre rețetele copilăriei noastre. Preparatul simplu și rapid este gata în numai câteva minute și se poate servi simplu sau alături de toppinguri fie dulci, fie sărate.
Desertul nu are nevoie de foarte multe ingrediente, fiecare gospodină avându-le deja în casă. Preparatul este soluția perfectă atunci când simți nevoia de ceva dulce, dar nu ai timp să stai prea mult în fața aragazului sau cuptorului.
În rândurile de mai jos este dezvăluită rețeta de frigănele, așa cum este pregătită în ziua de azi. Gospodinele folosesc felia întreagă de pâine, în timp ce în trecut aceasta era ruptă în bucățele.
Pe lângă faptul că sunt foarte ușor de realizat, frigănelele sunt și foarte gustoase. Pâinea cu ou poate fi făcută cu lapte sau fără, în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, preparatul clasic se poate îmbunătăți considerabil.
Spre exemplu, există persoane care pun în compoziție scorțișoară sau chiar stafide, de ce nu. Iată, așadar, care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru aceste frigănele:
Potrivit sodelicious.ro, cea mai veche referire de frigănele se găsește în cartea de rețete a lui Apicius, cel mai mare bucătar al Imperiului Roman. Preparatul face parte dintr-o colecție publicată în limba latină, în secolul al IV-lea sau al V-lea.
Pâinea cu ou este numită pain perdu în Franța, în timp ce anglofilii o denumesc French toast. În cartea lui Apicius sunt numite extrem de simplu, și anume aliter dulcia, ceea ce înseamnă un alt dulce.
Vechea rețetă presupunea ca pâinea să fie tăiată în felii subțiri, să i se înlăture coaja și să se rupă în bucăți mari. Acestea se înmuiau în lapte și ou bătut pentru a fi prăjite în ulei. Erau acoperite ulterior cu miere înainte de a fi servite.