ADVERTISEMENT
Life

Cea mai simplă rețetă de frigănele sau pâine cu ou. Cum se face desertul copilăriei

Autor: Alexa Serdan | 12.05.2021 | 21:10
Cea mai simplă rețetă de frigănele sau pâine cu ou. Cum se face desertul copilăriei
Cea mai simplă rețetă de frigănele sau pâine cu ou. Cum se face desertul copilăriei. Sursa foto: Pinterest.com

Frigănelele sau pâinea cu ou este una dintre rețetele copilăriei noastre. Preparatul simplu și rapid este gata în numai câteva minute și se poate servi simplu sau alături de toppinguri fie dulci, fie sărate. 

ADVERTISEMENT

Desertul nu are nevoie de foarte multe ingrediente, fiecare gospodină avându-le deja în casă. Preparatul este soluția perfectă atunci când simți nevoia de ceva dulce, dar nu ai timp să stai prea mult în fața aragazului sau cuptorului.

În rândurile de mai jos este dezvăluită rețeta de frigănele, așa cum este pregătită în ziua de azi. Gospodinele folosesc felia întreagă de pâine, în timp ce în trecut aceasta era ruptă în bucățele.

Frigănele, un desert simplu care ne trimite în copilărie

Pe lângă faptul că sunt foarte ușor de realizat, frigănelele sunt și foarte gustoase. Pâinea cu ou poate fi făcută cu lapte sau fără, în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, preparatul clasic se poate îmbunătăți considerabil.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, există persoane care pun în compoziție scorțișoară sau chiar stafide, de ce nu. Iată, așadar, care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru aceste frigănele:

  • felii de pâine
  • 2 ouă
  • o cană cu lapte
  • 2-3 linguri de zahăr
  • ulei de floarea soarelui sau unt
  • un praf de sare.

Mod de preparare frigănele. Care sunt pașii de urmat pentru rețetă:

  • Ouăle se bat într-un bol cu un praf de sare
  • Pont: sarea potențează gustul dulce, chiar dacă se adaugă zahăr în compoziție
  • Se pune și zahărul și se amestecă bine până se dizolvă
  • Laptele rece se adaugă într-un bol separat
  • Feliile de pâine se trec prin lapte, apoi prin oul bătut cu zahăr
  • Tigaia trebuie să fie încinsă bine, în caz contrar frigănelele vor absorbi mult ulei
  • Se prăjesc feliile de pâine pe ambele părți până capătă o culoare rumenă
  • Frigănelele se servesc singure sau alături de tot felul de toppinguri, dulci sau sărate.
ADVERTISEMENT

De unde vine denumirea de frigănele. E o rețetă veche

Potrivit sodelicious.ro, cea mai veche referire de frigănele se găsește în cartea de rețete a lui Apicius, cel mai mare bucătar al Imperiului Roman. Preparatul face parte dintr-o colecție publicată în limba latină, în secolul al IV-lea sau al V-lea.

Pâinea cu ou este numită pain perdu în Franța, în timp ce anglofilii o denumesc French toast. În cartea lui Apicius sunt numite extrem de simplu, și anume aliter dulcia, ceea ce înseamnă un alt dulce.

ADVERTISEMENT

Vechea rețetă presupunea ca pâinea să fie tăiată în felii subțiri, să i se înlăture coaja și să se rupă în bucăți mari. Acestea se înmuiau în lapte și ou bătut pentru a fi prăjite în ulei. Erau acoperite ulterior cu miere înainte de a fi servite.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!