Aceste plăcinte sunt aromate și savuroase. Cea mai simplă rețetă de poale-n brâu, ca la bunica acasă, nu necesită foarte multe ingrediente. Brânzoaicele sunt nemaipomenite atunci când sunt calde, dar merg și reci.
Poale-n brâu, exact ca-n Moldolva. Rețetă delicioasă și savuroasă perfectă pentru weekend
Poalele-n brâu au primit această denumire tocmai pentru faptul că se închid precum poalele unei fuste. E foarte important ca acestea să fie strânse foarte bine înainte de a fi băgate la cuptor, în caz contrar toată umplutura iese.
Ingrediente pentru aluatul de poale-n brâu:
- 600 grame de făină de calitate
- 350 ml de lapte
- 100 grame de unt cu 80% grăsime
- 50 grame de zahăr alb
- 30 grame de drojdie proaspătă sau 1o grame de drojdie uscată
- 3 ouă de la care se folosesc numai gălbenușurile
- un plic de zahăr vanilat sau jumătate de linguriță extract
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutura desertului:
- 500 grame de brânză de vaci
- 200 grame de zahăr
- 100 grame de griș
- 100 grame de stafide
- 2 lingurițe de coajă rasă de lămâie
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 ou
- un praf de sare.
Mod de preparare poale-n brâu ca în Moldova. Cum se fac:
- Aluatul se obține din amestecarea zahărului cu drojdia și laptele călduț
- Se adaugă treptat gălbenușurile, untul la temperatura camerei și coaja rasă de lămâie
- Se pune zahărul vanilat peste și se amestecă bine ingredientele până la omogenizare
- Se adaugă făina, un praf de sare și se frământă aluatul obținut
- Se lasă la dospit în vas până când își dublează volumul
- Între timp ce pregătește umplutura din brânză de vaci și restul produselor
- Se amestecă toate într-un vas și se adaugă griș în funcție de cât de apoasă este brânza
- La final se pun stafidele, un praf de sare și aromele de vanilie
- Se adaugă coaja rasă de lămâie și se amestecă din nou
- Se întinde aluatul sub forma unei foi care se taie în pătrate
- În fiecare pătrat se pune umplutură și se împăturește cu mare atenție
- Brânzoaicele se închid ca un plic. Se pune primul colț peste umplutură, care este uns înainte cu ou băut
- Se continuă la fel și cu celelalte colțuri ale plăcintei
- Se pun într-o tavă și se ung deasupra cu ou bătut
- Se țin la cuptor pentru aproximativ 20 minute, la 180 de grade Celsius
- Brânzoaicele sunt gata când sunt rumenite și crescute
- Se dau cu zahăr pudră după ce au fost scoase din cuptor sau se lasă simple
- Poftă bună!