Life

Cea mai simplă rețetă de poale-n brâu ca la bunica acasă. Un desert extraordinar pentru weekend

Brânzoiacele sau poale-n brâu moldovenești sunt ideale pentru un final de săptămână petrecut alături de cei dragi. Sunt delicioase și foarte simplu de făcut.
21.05.2022 | 10:45
Cea mai simpla reteta de poalen brau ca la bunica acasa Un desert extraordinar pentru weekend
Poale-n brâu, exact ca-n Moldolva. Rețetă delicioasă și savuroasă perfectă pentru weekend. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Aceste plăcinte sunt aromate și savuroase. Cea mai simplă rețetă de poale-n brâu, ca la bunica acasă, nu necesită foarte multe ingrediente. Brânzoaicele sunt nemaipomenite atunci când sunt calde, dar merg și reci.

Poale-n brâu, exact ca-n Moldolva. Rețetă delicioasă și savuroasă perfectă pentru weekend

Poalele-n brâu au primit această denumire tocmai pentru faptul că se închid precum poalele unei fuste. E foarte important ca acestea să fie strânse foarte bine înainte de a fi băgate la cuptor, în caz contrar toată umplutura iese.

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru aluatul de poale-n brâu:

  • 600 grame de făină de calitate
  • 350 ml de lapte
  • 100 grame de unt cu 80% grăsime
  • 50 grame de zahăr alb
  • 30 grame de drojdie proaspătă sau 1o grame de drojdie uscată
  •  3 ouă de la care se folosesc numai gălbenușurile
  • un plic de zahăr vanilat sau jumătate de linguriță extract
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura desertului:

  • 500 grame de brânză de vaci
  • 200 grame de zahăr
  • 100 grame de griș
  • 100 grame de stafide
  • 2 lingurițe de coajă rasă de lămâie
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 ou
  • un praf de sare.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare poale-n brâu ca în Moldova. Cum se fac:

  1. Aluatul se obține din amestecarea zahărului cu drojdia și laptele călduț
  2. Se adaugă treptat gălbenușurile, untul la temperatura camerei și coaja rasă de lămâie
  3. Se pune zahărul vanilat peste și se amestecă bine ingredientele până la omogenizare
  4. Se adaugă făina, un praf de sare și se frământă aluatul obținut
  5. Se lasă la dospit în vas până când își dublează volumul
  6. Între timp ce pregătește umplutura din brânză de vaci și restul produselor
  7. Se amestecă toate într-un vas și se adaugă griș în funcție de cât de apoasă este brânza
  8. La final se pun stafidele, un praf de sare și aromele de vanilie
  9. Se adaugă coaja rasă de lămâie și se amestecă din nou
  10. Se întinde aluatul sub forma unei foi care se taie în pătrate
  11. În fiecare pătrat se pune umplutură și se împăturește cu mare atenție
  12. Brânzoaicele se închid ca un plic. Se pune primul colț peste umplutură, care este uns înainte cu ou băut
  13. Se continuă la fel și cu celelalte colțuri ale plăcintei
  14. Se pun într-o tavă și se ung deasupra cu ou bătut
  15. Se țin la cuptor pentru aproximativ 20 minute, la 180 de grade Celsius
  16. Brânzoaicele sunt gata când sunt rumenite și crescute
  17. Se dau cu zahăr pudră după ce au fost scoase din cuptor sau se lasă simple
  18. Poftă bună!