Life

Ceaiul care îți dă energie și scade riscul de accident vascular cerebral. Poate fi consumat în loc de cafea

Ceaiul care scade riscul de a dezvolta accident vascular cerebral. Oferă energie și poate fi consumat dimineața, în loc de cafea.
27.05.2024 | 17:03
Ceaiul care iti da energie si scade riscul de accident vascular cerebral Poate fi consumat in loc de cafea
Ceaiul pe care e bine să-l consumi în loc de cafea. Scade riscul de accident vascular cerebral. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Ceaiul care îți oferă energie și poate fi băut în loc de cafea, dar care scade și riscul de accident vascular cerebral. Are mai multe beneficii pentru sănătate, iar specialiștii îl recomandă.

Ceaiul care scade riscul de accident vascular cerebral. Îți dă energie și se poate consuma în loc de cafea

Una dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din lume este ceaiul negru. Mulți îl adoră pentru aroma sa diferită de altele, dar și pentru faptul că are mai multe beneficii pentru organism. Printre acestea se numără și scăderea riscului de accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, mulți au ales să consume ceai negru în loc de cafea, deoarece are un conținut moderat de cafeină. Frunzele uscate și infuzia obținută au o culoare intensă, motiv pentru care băutura are denumirea de “ceai negru”.

Frunzele acestui ceai trebuie uscate, după aceea se rulează pentru a elibera enzimele care provoacă oxidarea. Aromele inedite, dar și culoare închisă sunt obținute prin procesul de oxidare.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de ceaiul verde, alb sau oolong, ceaiul negru este complet oxidat. Cel verde nu e oxidat deloc, iar ceaiurile oolong și alb sunt oxidate parțial.

În afară de aromă, procesul de oxidare dezvoltă un grup de polifenoli specifici, care se numesc teaflavine. Ceaiul negru e bogat în antioxianți, mai ales polifenoli. Aceștia contribuie la protejarea organismului de afecțiunile cronice.

ADVERTISEMENT

O ceașcă de 240 de ml de ceai negru conține aproximativ 47 mg de cafeină. Este o cantitate suficientă pentru a-ți oferi energie. Acest ceai poate fi consumat în loc de cafea pentru cei care vor să-și reducă aportul de cafeină.

Ceaiul negru conține doar o jumătate din cantitatea de cafeină prezentă într-o ceașcă de cafea. Specialiștii recomandă utilizarea frunzelor întregi de ceai în locul pliculețelor, precum și evitarea adăugării de lapte sau zahăr.

ADVERTISEMENT

Conform unui studiu NCI, un consum mai mare de ceai a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces. Acest studiu reprezintă o analiză vastă și amănunțită a beneficiilor pe care consumul de ceai negru le are asupra mortalității.

Cercetătorii au realizat că riscul de deces din orice cauză era cu 9% până la 13% mai mic la persoanele care consumau două sau mai multe cești de ceai zilnic, comparativ cu cele care nu consumau deloc.

Ceaiul negru contribuie la menținerea sănătății inimii

În plus, consumul mai mare de ceai a fost asociat și cu un risc mai scăzut de deces din cauza afecțiunilor cardiovasculare și a bolilor ischemice ale inimii, notează dcmedical.ro.

Teaflavinele din ceaiul negru reprezintă 3 – 6% din polifenolii săi. Acestea ajută la menținerea sănătății cardiovasculare deoarece contribuie la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă.

Flavonoizii din ceaiul negru sunt similari cu cei care sunt prezenței în nuci, ciocolata neagră sau vinul roșu. Acestea au un rol la reducerea riscului problemelor cardiovasculare majore.

Consumul regulat de ceai negru poate îmbunătăți, astfel, sănătatea inimii, după cum arată studiul. Teaflavinele contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Flavonoizii pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă cu până la 8%.

Mai mult, o ceașcă de ceai consumată zilnic ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar și la reducerea riscului de a face atac de cord. Totodată, riscul de accident vascular cerebral este mai scăzut.

Accidentul vascular cerebral este provocat de blocarea vaselor se sânge către creier și reprezintă a doua cauză principală de deces în lume. Cei care consumă cel puțin două cești de ceai negru zilnic au un risc cu până la 16% mai mic de a face un AVC, potrivit studiilor.

ADVERTISEMENT