Ceaiul pe care îl poți bea dacă vrei să reduci inflamația și stresul oxidativ din corp. Planta din care se obține este folosită de secole în medicina tradițională.
Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul a fost privit ca un remediu natural împotriva anumitor afecțiuni. Chiar dacă și-a păstrat proprietățile vindecătoare, ceaiul a început să fie un adevărat ritual pentru multe persoane, care aleg să îmbine utilul cu plăcut.
Unul dintre cele mai bune ceaiuri, cunoscute pentru proprietățile de a reduce inflamația din organism este ceaiul de călin. Acesta se obține din planta Viburnum opulus și este considerat unul dintre cei mai buni aliați împotriva stresului oxidativ și al infecțiilor.
Călinul este bogat în flavonoide și acizi fenolici, substanțe care au rol de antioxidanți. Datorită lor, ceaiul de călin neutralizează radicalii liberi, cunoscuți pentru declanșarea diabetului de tip 2 sau a obezității. De asemenea, potrivit unor studii, compușii fenolici ajută și la prevenirea deteriorării celulare provocate de procesele oxidative.
Ceaiul de călin este considerat un remediu naturist, capabil să inhibe secreția de citokine proinflamatorii, substanțe responsabile de declanșarea inflamațiilor cronice. Potrivit specialiștilor, datorită acestei proprietăți uimitoare, ceaiul de călin este benefic pentru prevenirea și gestionarea artritei.
De asemenea, ceaiul de călin mai poate fi consumat și pentru a reduce crampele, dar și pentru relaxarea musculară. Tot studiile au mai arătat faptul că acest ceai poate relaxa vasele de sânge, ceea ce înseamnă că poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.
Un studiu publicat în Nutrients a arătat faptul că fenolii prezenți în ceaiul de călin pot reduce acumularea de lipide în celulele adipoase. De asemenea, ceaiul de călin poate reduce inflamația la nivel metabolic, motiv pentru care acesta este util în prevenirea obezității.
Pe lângă beneficiile deja menționate, ceaiul de călin are și efect antimicrobian. Cercetările au arătat faptul că extractele din Viburnum opulus poate împiedica dezvoltarea unor bacterii patogene. Momentan, pentru rezultate mult mai concrete, este nevoie de studii suplimentare.