Ceaiul care te tratează rapid atunci când te confrunți cu dureri de cap. Este obținut din planta cunoscută sub numele de „opiumul vegetal”, care are proprietăți calmante și este folosită din cele mai vechi timpuri în medicină.
Dacă ești genul de persoană care preferă remediile naturale și evită medicamentele pe cât posibil sau dacă, din diferite motive, nu poți urma anumite tratamente, află că există o plantă utilizată în medicina tradițională, ce vindecă durerea și chiar insomnia.
Planta minune poartă numele de lăptuca sălbatică sau opiumul vegetal și are avantajul de a trata fără efecte secundare puternice. În plus, este ușor de găsit, crește spontan în grădină sau pe marginea drumului.
Se recunoaște ușor, după frunzele late și sucul lăptos de culoare albă, iar proprietățile sale analgezice și sedative sunt date de compușii lactucină lactucopicrină. Aceștia au un efect calmant asemănător cu opiaceele, dar nu creează dependență.
De aceea, ceaiul obținută din lăptuca sălbatică poate fi folosit în tratarea unor dureri, precum cele de cap, de articulații sau de spate. De asemenea, reprezintă un remediu pentru calmarea tensiunii nervoase și îmbunătățirea somnului.
În mod obișnuit, sucul lăptos extras din tulpinile plantei este uscat și transformat în pudră. În medicina tradițională, se recoltează frunzele și tulpinile, care ulterior sunt utilizate în prepararea unor infuzii și tincturi.
Pentru a prepara ceaiul care te poate salva atunci când ai dureri de cap, se adaugă o linguriță de frunze uscate într-o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minte, apoi se strecoară.
Când vine vorba despre tinctură, aceasta este mai concentrată. Astfel, doza zilnică recomandată este de câteva picături pe zi. Însă, chiar dacă este o plantă destul de sigură, lăptuca trebuie folosită cu grijă, în special de persoanele care au alergie la plantele din familia Asteraceae.
Dacă este consumată în cantități prea mari, poate conduce la somnolență intensă și poate să interacționeze cu alte sedative. Persoanele cu afecțiuni cronice sau care urmează deja un tratament prescris de medic, sunt sfătuite să consulte specialistul înainte de a bea ceai de lăptucă sălbatică.