Acesta este ceaiul pe care este indicat să-l bei în luna ianuarie datorită beneficiilor uimitoare pe care le are pentru organism. Ajută la detoxifierea ficatului, te protejează de răceli și este delicios.
Multe ceaiuri sunt foarte sănătoase și e bine să le consumi regulat, mai ales în sezonul rece. Unele sunt perfecte pentru detoxifiere, în timp ce altele pot proteja organismul de răceli și pot reduce inflamațiile.
Un ceai perfect pentru a fi consumat în ianuarie este unul care contribuie la detoxifierea organismului, la susținerea imunității și la îmbunătățirea circulației.
Totodată, poate reduce inflamațiile și este un bun energizant natural. Acest ceai conține ghimbir, scorțișoară și lămâie. Este foarte simplu de preparat și va fi gata imediat.
Ai nevoie de o lingură de ghimbir proaspăt ras, dar poți folosi și 1/2 linguriță de ghimbir pudră, de un baton de scorțișoară sau 1/2 linguriță de scorțișoară pudră, o lingură de suc proaspăt de lămâie, o linguriță de miere (opțional) și de 300 ml de apă fierbinte.
Ghimbirul și scorțișoara se adaugă în apa fierbinte, iar amestecul se lasă la infuzat timp de 10 minute, astfel încât să poți păstra uleiurile esențiale.
Dacă ai folosit ingrediente proaspete și nu pudră, următorul pas este să strecori lichidul. Se adaugă sucul de lămâie și mierea și se amestecă foarte bine. Ceaiul trebuie savurat cald, iar aromele vor fi foarte puternice.
Scorțișoara și ghimbirul au efecte antiinflamatoare, care sunt perfecte pentru combaterea rigidității și a durerilor articulare din sezonul rece. Ceaiul care conține aceste două ingrediente poate fi consumat dimineața, dar și după-amiaza, mai ales că îți oferă energie.
Ghimbirul contribuie la stimularea digestiei și la accelerarea metabolismului. În plus, datorită conțintului de gingerol și shogaol, ghimbirul stimulează funcția ficatului și contribuie la eliminarea toxinelor întrucât crește producția de enzime antioxidante.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Food Science, ghimbirul are și un efect puternic hepatoprotector, notează dcmedical.ro.
De altfel, lămâia conține vitamina C, care e esențială pentru a preveni răcelile, dar ajută și la neutralizarea radicalilor liberi, la susținerea funcției renale și echilibrului pH-ului, facilitând eliminarea toxinelor.
Scorțișoara este foarte sănătoasă datorită proprietăților de stimulare a circulației sângelui. Aceasta menține temperatura corpului în zilele friguroase.
În același timp, scorțișoara conține eugenol și cinamaldehidă. Aceste substanțe au proprietăți antimicrobiene, care inhibă dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor.
Poate acționa și împotriva unor agenți patogeni comuni ai tractului respirator, conform unor cercetări din Journal of Applied Microbiology. Scorțișoara a fost studiată și pentru efectele pe care le are asupra metabolismului glucozei.
Un alt beneficiu al scorțișoarei este faptul că poate îmbunătăți circulația sângelui întrucât reduce tensiunea arterială, după cum arată un studiu publicat în Annals of Family Medicine.