Ceaiurile au fost dintotdeauna remedii pentru sănătate. Efectul lor benefic se datorează plantelor din care sunt făcute, acestea fiind bogate într-o mulțime de vitamine necesare organismului nostru. Unele sunt atât de eficiente încât pot combate gripa sau insomnia.
Când vine vorba despre odihnă, pentru mulți dintre noi aceasta este foarte importantă. Datorită ei ne refacem organismul după o zi întreagă de muncă sau chiar și după ce am trecut printr-o supărare. Odihna este atât de importantă încât prin ea ne vindecăm și de boli.
În lipsa somnului problemele de sănătate sunt inevitabile. Ne putem alege cu afecțiuni cardiace, colesterol mărit, ficat mărit, tulburări mentale și, mai grav de atât, cu cancer sau diabet. Ce faci, însă, când nu reușești să adormi noaptea?
Multe persoane se prezintă la medic și iau somnifere pentru a putea dormi, însă dacă nu mai doriți să apelați la medicamente, aflați că sunt și remedii naturiste, precum ceaiurile, care vă relaxează și vă oferă starea de somnolență pe care o ”căutați” de multă vreme.
Ceaiul de mușețel s-a dovedit a fi foarte util pentru somn, de-a lungul timpului. Mușețelul are proprietăți sedative datorită flavonoidelor și compușilor activi pe care îi conține. Induce senzația de somn profund și oferă și o stare de relaxare.
În plus, mușețelul reduce anxietatea. Nu te vei mai simți neliniștit și nu vei mai sta cu gândul la aspecte negative, acestea fiind stări redate de anxietate. Se reduce și tensiunea și vei reuși să adormi profund, fără întrerupere, până dimineața.
Cum se prepară ceaiul de mușețel? Trebuie să puneți apă la fiert mai întâi. Așteptați să dea în clocot, iar în acel moment puneți floarea de mușețel. Atenție la cantitate, nu exagerați. După ce ați adăugat floarea opriți focul și acoperiți cu un capac vasul cu apă.
Se va crea procesul de infuzie prin acoperirea vasului. Această etapă nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute. Odată ce a expirat timpul strecurați ceaiul și se lasă să ajungă călduț. Nu este indicat fierbinte, fiindcă riscați să vă alegeți cu leziuni.
Dincolo de beneficii, ceaiul de mușețel poate provoca și reacții negative. Asta se întâmplă cu persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae cum ar fi ambrozia, paralutee sau crizantemele. În schimb, se poate opta pentru ceaiul de mentă, care de asemenea este foarte relaxant.