Perioadele reci din an sunt perfecte pentru ceaiuri cu diverse arome, însă unul este bine să-l consumi regulat. Specialiștii spun că are un puternic efect, reduce inflamația și scade glicemia, ceea ce înseamnă că e o adevărată comoară pentru organismul uman.
O cercetare realizată pe șoareci și publicată în Foods – MDPI arată care este ceaiul cu multiple beneficii pentru organismul uman. Face minuni datorită faptului că are în compoziția sa polizaharide, cu rol în tratarea diabetului zaharat de tip 2 (T2D).
Datorită acestui aspect oamenii de știință spun că există posibilitatea de a deveni o nouă opțiune terapeutică. Mai exact, este vorba de ceaiul negru care activează o cale de semnalizare în ficat numită PI3K/Akt/GLUT2.
Băutura îmbunătățește absorbția glucozei și formarea glicogenului prin mutarea proteinelor GLUT2 la suprafața celulară. În plus, polizaharidele din această licoare au efecte similare în reducerea zahărului din sânge, utilizând mecanisme asemănătoare.
De asemenea, ceaiul negru are anumite componente care pot reduce nivelurile de zahăr din sânge, contribuind astfel la menținerea unei glicemii sănătoase. Totodată, licoarea poate sprijini sensibilitatea la insulină.
Mai mult decât atât, studiile demonstrează că ajută organismul să utilizeze mai eficient glucoza din sânge. Antioxidanții care se găsesc în ceaiul negru pot proteja celulele împotriva deteriorării cauzate de stresul oxidativ asociat cu diabetul.
În aceeași notă, oamenii de știință spun că acest tip de ceai poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, care sunt asociate frecvent cu diabetul de tip 2. Are proprietăți antiinflamatorii, fiind și un antioxidant natural.
Ceaiul negru are în compoziția sa cofeină și aminoacidul L-teanină, compuși care pot stimula vigilența. Așa se face că băutura este ideală pentru a stimula puterea de concentrare, chiar dacă nu este consumată într-o cantitate foarte mare.
Cei care consumă această licoare pot rezolva mult mai rapid sarcinile pe care le au de îndeplinit, aspect care demonstrează că se bucură de o capacitate de memorare îmbunătățită. Polifenolii din ceaiul negru pot menține un intestin sănătos.
Acest lucru se întâmplă prin stimularea producției de bacterii bune și afectarea producției de bacterii care nu sunt bune pentru sănătatea digestivă. Pentru că are proprietăți antimicrobiene și imunitare, ceaiul negru ajută la repararea mucoasei tractului digestiv.