Care este, de fapt, ceaiul pe care japonezii îl consumă în fiecare zi pentru a trăi mai mult? Este vorba despre o băutură foarte populară și delicioasă. Acesta reprezintă unul dintre secretele longevității.
Japonezii sunt recunoscuți în toată lumea pentru faptul că au un stil de viață sănătos, lucru care îi ajută să aibă o stare de sănătate bună pentru mult timp și, astfel, să trăiască mai mult.
Pentru japonezi, alimentația este foarte importantă. Oamenii din Japonia sunt foarte atenți la ingredientele folosite în mâncăruri, dar consumă și anumite băuturi în mod regulat.
De exemplu, matcha, un tip ce ceai verde, este consumat de mulți japonezi în fiecare zi. Este făcut dintr-o pulbere verde și fină, cu un gust delicat și dulce și, totodată, ușor amărui.
Este o băutură care conține mulți nutrienți cheie, cum ar fi vitaminele A, C și K, dar și fibre, proteine și aminoacidul L-teanină. Acesta din urmă ajută la stimularea funcției cognitive, precum și la îmbunătățirea somnului și la reducerea stresului.
Ceaiul matcha conține și polifenoli, cum ar fi galatul de epigalocatechină (EGCG). Polifenolii reprezintă compuși naturali din plante, cu un conținut ridicat de antioxidanți, care pot contribui la combaterea bolilor și inflamațiilor.
Potrivit studiilor, ceaiul matcha poate să reducă riscul apariției bolilor cardiovasculare și pot îmbunătăți metabolismul și sănătatea intestinală. Băutura poate fi consumată și dimineața, în loc de cafea, deoarece oferă energie și este delicioasă.
“Matcha este băutura numărul 1 pentru longevitate și o beau în fiecare zi”, a spus o femeie japoneză, potrivit CNBC. Aceasta a mai spus, de asemenea, că mătușa ei, care a trăit 99 de ani, a băut matcha toată viața.
Ceaiul matcha se obține prin metode tradiționale. Mai exact, cultivatorii din Japonia usuc rapid frunzele pentru ca acestea să nu oxideze, după care le transformă în pulbere verde.
Frunzele se macină în râșnițe speciale, iar pudra care se obține trebuie amestecată cu apă fierbinte. Se utilizează o măturică din bambus, până când apare o spumă fină la suprafața infuziei.
Trebuie să se țină cont și de vasul folosit, care se numește chawan. Bolul este unul special conceput pentru ceaiul matcha și are o formă conică, cu un fund plat, pentru ca procesul de preparare a ceaiului să fie unul cât mai simplu.