Tăierea cepei în bucătărie reprezintă, dintotdeauna, un coșmar pentru oricine execută acest proces. Ei bine, de săptămâna viitoare, în Marea Britanie momentan, cetățenii au șansa de a da uitării momentele de lăcrimare.
O companie din Regat a anunțat că în supermarketuri va fi pusă în vânzare ”o ceapă maronie, fără lacrimi și dulce”. Aceasta ”va schimba regulile jocului pentru ”bucătarii cu ochii roșii”, notează The Guardian.
Acest nou soi de ceapă a apărut după 35 de ani de cercetare și a fost numit ”Sunions”, iar gustul a fost descris ca fiind mai ”dulce” și mai ”subtil”, cu mai puțină iuțeală, care, cel mai important, nu provoacă lacrimi.
”Ideală pentru a scoate lacrimile din bucătărie, dulceața acestui tip de ceapă se pretează perfect pentru o varietate de feluri de mâncare, de la salate la mese calde”, a precizat un distribuitor pentru Waitrose.
Producătorii noului soi au anunțat că această ceapă a fost obținută prin încrucișări extinse cu alte tipuri.
Mișcarea făcută de compania britanică vine după ce un alt lanț de magazine, John Lewis, a scos la vânzare ”ochelari de protecție pentru ceapă” cu lentile anti-aburire pentru 23 de lire sterline (circa 135 de lei).
Conform sursei citate, într-un moment în care facturile la alimente cresc vertiginos în Marea Britanie, ceapa Sunions ar putea să aducă ”lacrimi” în ochii cetățenilor, atunci când aceștia vor vedea prețul ei. Aceasta este mult mai scumpă decât ceapa obișnuită.
Un pachet de trei cepe Sunions costă 1,50 lire sterline, undeva la 9 lei. Este de trei ori mai mult decât cea mai ieftină ceapă de marcă proprie a lui Waitros.
Această ceapă este produsă de filiala americană a companiei chimice ”Baden Aniline and Soda Factory” (BASF) și a apărut pe piețele din SUA din 2018.
Presa de peste ocean scrie că această ceapă a primit foarte multe critici în rândurile consumatorilor americani. Astfel, unii au spus că este foarte dulce și că abia are miros. Au existat și voci care au spus că Sunion nu are niciun gust.
Pe site-ul mărcii care vinde această ceapă scrie că, spre deosebire de toate celelalte soiuri, aceasta ”devine mai dulce în fiecare zi”.
”Compușii volatili din ceapă sunt responsabili pentru gustul și aroma înțepătoare, iar cantitățile acestor compuși din alte cepe rămân aceleași sau cresc în timp. La Sunions, acești compuși fac exact opusul și scad pentru a crea o ceapă fără lacrimi, dulce și blândă”.