News

Parlamentul a respins alegerea primarilor în două tururi. Contre între Ludovic Orban și Florin Roman

Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, după 7 ani în care proiectul a fost blocat în comisii. Ludovic Orban s-a certat pe această temă cu Florin Roman.
21.06.2022 | 21:34
Parlamentul a respins alegerea primarilor in doua tururi Contre intre Ludovic Orban si Florin Roman
Ludovic Orban s-a contrat cu liberalul Florin Roman în Parlament. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Proiectul de lege vrea să reglementeze modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali”, potrivit Newsweek.ro.

Contre în Parlament între Ludovic Orban și Florin Roman

Concret, este vizată modificarea modalității prin care este ales primarul într-o localitate din România.

ADVERTISEMENT

Așadar, în situația în care niciun candidat pentru funcția de primar nu a obținut jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, va fi organizat al doilea tur de scrutin între candidații clasați pe primele două locuri.

Ludovic Orban a criticat modul în care colegii săi din grupul parlamentar al PNL au votat pentru respingerea proiectului.

ADVERTISEMENT

”Alegerea primarilor în două tururi este fundamentală pentru o democraţie autentică”, a declarat Orban, insistând asupra faptului că ”sunt comunităţi rurale unde nu este democraţie şi în care primarii se comportă ca nişte satrapi”, conform Newsweek.ro.

Discuția a degenerat într-un schimb dur de replici între Ludovic Orban și liberalul Florin Roman.

ADVERTISEMENT

”Îmi pare rău că voi, care defilaţi sub un blazon pe care nu îl meritaţi, aţi uitat că Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune, cu votul actualilor parteneri de la PSD şi cu UDMR, de asemenea cu voi în alianţă.

Astăzi, arătaţi că nu mai aveţi nimic, aţi devenit pesedişti, ca să nu spun tiriplici, cum a spus Ciolacu”, a răbufnit Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Liberalul Florin Roman i-a replicat dur lui Orban: ”Domnule preşedinte cu memorie scurtă, vă amintesc că în 2017, în campania internă, mergeaţi în campanie şi le spuneaţi primarilor că nu veţi modifica de niciun fel legislaţia electorală şi că susţineţi alegerea primarilor într-un singur tur. Aşa că, dacă e cineva tiriplici, acela e Ludovic Orban”.

Alegerea primarilor în două tururi este un vis pentru unii politicieni din România, însă partidele importante precum PNL sau PSD nu vor să riște nimic, acesta fiind principalul motiv pentru care legea nu se schimbă.

ADVERTISEMENT