O spun oamenii de știință din domeniul atomic care au setat acest ceas mai aproape ca niciodată de miezul nopții, adică de sfărșitul lumii și de războiul nuclear. Bolile și schimbările climatice contribuie decisiv la această decizie, exceptând amenințarea nucleară a Rusiei.
Specialiștii din domeniul atomic vor să avertizeze, astfel, omenirea că sfârșitul e tot mai aproape. ”Recordul” era în timpul crizei rachetelor din Cuba, când ceasul era mutat la 2 minute de miezul nopții.
”Ceasul Apocalipsei” a fost creat de Bulletin of the Atomic Scientists drept o metaforă care arată cât de aproape de omenirea de sfărșitul lumii și anihilare. Ceasul fusese inițial setat la 100 de secunde în urmă cu trei nai, însă astăzi s-a decis mutarea orei la doar 90 de secunde până la miezul nopții.
Miezul nopții e metafora aleasă pentru sfârșitul lumii, un punct teoretic al anihilării. Săgețile ceasului pot fi mutate mai aproape sau mai departe de miezul nopții în funcție de modul în care oamenii de știință percep pericolul real din jur.
Temerile războiului nuclear au fost reînviate în ultima perioadă după ce Rusia a invadat Ucraina și a amenințat deseori Occidentul cu aceste arme, conform Hotnews.
”Amenințările subtil voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului prin accident, intenție sau eroare de calcul reprezintă un risc teribil. Posibilitățile ca acest conflict să scape de sub controlul oricui rămân ridicate”, a transmis Rachel Bronson, președintele și directorul general al buletinului.
Bronson a anunțat că acest anunț va fi tradus în ucraineană și rusă pentru ca și aceste părți de lume să înțeleagă mai bine riscul. Consiliul de administrație al organizației responsabile de acest ceas are printre alții 13 laureați ai premiului Nobel.
”Fluxul continuu de dezinformare cu privire la laboratoarele de arme biologice din Ucraina trezește îngrijorarea că Rusia însăși s-ar putea gândi să desfășoare astfel de arme”, a declarat Bronson, insistând asupra faptului că nu doar armele nucleare sunt o problemă reală pentru anul 2023.
Ceasul a fost creat în 1947 de mai mulți oameni de știință, inclusiv Albert Einstein. În 1991 ceasul era la 17 minute până la miezul nopții, momentul în care puțină lume mai credea că războiul nuclear ar mai putea fi vreodată o amenințare reală.