News

Ceasul privind riscurile autodistrugerii rămâne la 100 de secunde de miezul nopții. Avertismentul oamenilor de știință

Riscurile autodistrugerii omenirii sunt la fel de ridicate ca în ultimii 2 ani. Așa-numitul ”Ceas al Apocalipsei” rămâne setat, simbolic, la 100 de secunde de miezul nopții.
21.01.2022 | 08:04
Ceasul privind riscurile autodistrugerii ramane la 100 de secunde de miezul noptii Avertismentul oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

În 2022, la fel ca în ultimii doi ani, ”Ceasul Apocalipsei”, un cronometrul privind riscul autodistrugerii omenirii, se menţine la 100 de secunde de momentul unui dezastru.

Anunțul a fost făcut de organizația intitulată Buletinul Savanţilor din domeniul Atomic (Bulletin of the Atomic Scientists, BAS), notează Mediafax.

ADVERTISEMENT

”Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții. Riscurile autodistrugerii omenirii sunt ridicate

Omenirea este despărțită de 100 de secunde până la dispariție, conform unui calcul al oamenilor de știință ai lumii.

”Ceasul Apocalipsei”, cel care arată simbolic cât de mare este pericolul de distrugere a planetei, a fost setat cu doar un minut și 40 de secunde înainte de miezul nopții.

ADVERTISEMENT

Joi, 20 ianuarie, Buletinul Savanţilor din domeniul Atomic (BAS) a avertizat că riscurile rămân la acelaşi nivel, ”la 100 de secunde” de ora 24.00.

Acest anunț îi aparține videobloggerul-ului Hank Green şi doctorului Rachel Bronson, preşedintele organizaţiei Buletinul Savanţilor din domeniul Atomic (Bulletin of the Atomic Scientists, BAS). Organizaţia nonguvernamentală marchează 75 de ani de la înființare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, încă nu este prea târziu pentru a întoarce mersul ceasului și a face lumea mai sigură pentru oamenii din întreaga lume, conform celor de la Bulletin of the Atomic Scientists (BAS).

Acest cronometru a fost conceput inițial ca o modalitate de a atrage atenția asupra conflagrației nucleare. Și anul trecut, acesta a fost plasat la 100 de secunde până la miezul nopții, rămânând la recordul înregistrat în anul 2020. ”Doomsday Clock” (n.r. Ceasul Apocalipsei) constituie o metaforă a riscurilor și pericolelor din lume.

ADVERTISEMENT

Menţinerea nivelului riscurilor nu este o veste bună. Suntem blocaţi într-un moment periculos, care nu aduce nici stabilitate, nici securitate”, spune și profesorul Sharon Squassoni, de la Institutul Internaţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, potrivit sursei citate.

Aceste cronometrul care se referă la riscurile autodistrugerii omenirii este la nivelul de 100 de secunde de ora 24.00 din 2020, acesta fiind cel mai grav nivel din istorie.

Avertismentele oamenilor de știință din ultimii ani

Oamenii de știință spun că factorii principali care au dus la avansul acestui cronometru al autodistrugerii sunt ameninţarea nucleară, schimbările climatice, foametea şi lipsa apei din tările subdezvoltate, explozia demografică din tările lumii a treia.

În anii trecuți, oamenii de ştiinţă au dat vina pe liderii mondiali, care au ”distrus” acordurile internaţionale şi au denigrat şi negat dovezile ştiinţifice privind încălzirea globală.

În 2021, astrofizicianul Robert Rosner spunea că: ”Faptul că ceasul este acum la doar 100 de secunde de miezul nopții este o veste proastă. Ceea ce am spus în trecut este acum o realitate tulburătoare prin faptul că lucrurile nu se îmbunătățesc. Experiența trecută ne-a învățat că, chiar și în cele mai neplăcute perioade ale Războiului Rece, putem să ne reunim. Este timpul să facem din nou acest lucru”.

Ceasul Apocalipsei  fost creat în 1947 de oamenii de știință americani care au lucrat la Proiectul Manhattan, care a dezvoltat prima armă nucleară din lume.

Inițial, acesta era setat cu 7 minute înainte de miezul nopţii. De atunci, a fost dat și înapoi, în câteva ocazii.

Anterior, cel mai mare risc de conflict atomic s-a înregistrat în timpul Războiului Rece, la începutul anului 1953. Atunci, cronometrul a fost la 120 de secunde de ora 24.00, un moment simbolic care ar marca o catastrofă planetară.

ADVERTISEMENT