News

CEDO a decis că Rusia e vinovată pentru otrăvirea lui Alexander Litvinenko. Londra o acuză de uciderea unui alt agent dublu

Alexander Litvinenko, fost agent rus transformat în critic al Kremlinului, a murit la Londra prin otrăvire cu poloniu în 2006.
22.09.2021 | 12:28
CEDO a decis ca Rusia e vinovata pentru otravirea lui Alexander Litvinenko Londra o acuza de uciderea unui alt agent dublu
ADVERTISEMENT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunțat marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea lui Alexander Litvinenko.

CEDO a decis că Rusia e vinovată pentru otrăvirea lui Alexander Litvinenko

Potrivit deciziei curții europene „Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie. Curtea a constatat, în special, că există dovezi concludente conform cărora, în otrăvirea dlui Litvinenko, dl Lugovoi și dl Kovtun acționau în calitate de agenți ai statului rus”, precizează decizia, referindu-se la numele a doi agenți ruși acuzați de uciderea lui Litvinenko, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Curtea a mai decis că autoritățile ruse „nu au efectuat o anchetă internă eficientă capabilă să conducă la stabilirea faptelor și, după caz, la identificarea și pedepsirea celor responsabili pentru crimă”.

Verdictul CEDO susține concluziile unei anchete britanice din 2016 care a constatat că cei doi agenți ruși l-au otrăvit pe Litvinenko la un bar al hotelului din Londra în 2006, punându-i poloniul-210 în ceaiul verde.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație de pe patul de moarte din Londra, în noiembrie 2006, Litvinenko a spus că nu are nicio îndoială cu privire la cine va fi vinovat pentru moartea sa iminentă.

„S-ar putea să reușiți să reduceți la tăcere un singur om, dar urletul de protest din întreaga lume va reverbera, domnule Putin, în urechile voastre pentru tot restul vieții”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Ancheta britanică a spus că Putin „probabil a aprobat” uciderea fostului spion.

Kremlinul a negat întotdeauna acuzația, la fel ca și cei doi agenți acuzați de otrăvire, pe care guvernul rus a refuzat să-i extrădeze în Marea Britanie.

Marți, CEDO a spus că „instanța a constatat că a stabilit, fără îndoială rezonabilă, că asasinatul a fost dus la îndeplinire de dl Lugovoi și dl Kovtun”.

ADVERTISEMENT

“Operațiunea planificată și complexă care implică achiziționarea unei otrăvi mortale rare, aranjamentele de călătorie pentru pereche și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat faptul că dl Litvinenko a fost ținta operațiunii”, a mai precizat instanța.

Hotărârea CEDO a concluzionat că dacă bărbații ar fi efectuat o „operațiune pe cont propriu”, ar fi de competența autorităților ruse să demonstreze această teorie.

“Cu toate acestea, guvernul nu a făcut nicio încercare serioasă de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice”, a spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți hotărârea, spunând că Moscova nu este „pregătită să ia indicații de la o astfel de hotărâre” și că „este puțin probabil ca CEDO să aibă autoritatea sau capacitățile tehnologice pentru a avea informații cu privire la această chestiune”.

“După cum știți, încă nu există rezultate ale acestei investigații, așa că a face astfel de declarații este cel puțin nefondat”, a spus Peskov, referindu-se la o anchetă penală internă lansată în decembrie 2006 despre care CEDO a spus că au puține detalii.

Spion transformat în denunțător

Litvinenko lucrase pentru FSB, agenția rusă succesoare a KGB, fosta poliție secretă sovietică și agenție de informații. În timp ce specialitatea sa era în combaterea criminalității organizate, ultimul său loc de muncă la agenție, după prăbușirea Uniunii Sovietice, conducea departamentul său anticorupție. Din această poziție și-a făcut mulți dușmani.

În 1998, a ieșit public cu acuzații că i s-ar fi cerut să examineze posibilitatea asasinării unui om de afaceri bogat. Ulterior, a fost concediat din agenție și a fugit din Rusia, potrivit CEDO.

De asemenea, el a acuzat agenția că a orchestrat o serie de bombardamente de apartamente în Rusia în 1999, care au făcut sute de morți și au condus la invazia Rusiei în Cecenia mai târziu în acel an.

În 2001, Litvinenko și familia sa au primit azil în Marea Britanie, dobândind cetățenia britanică în 2006. Văduva sa, Marina, care acum este cunoscută sub numele de Maria Anna Carter și încă locuiește la Londra, a adus cazul la CEDO în 2007.

Litvinenko nu este primul critic al lui Putin care ar fi fost otrăvit

În 2018, fostul agent rus Serghei Skripal și fiica sa Yulia au fost otrăviți cu Noviciok, o neurotoxină de nivel militar, la Salisbury, Anglia. Procurorii britanici au acuzat doi cetățeni ruși – care au fost acum identificați oficial ca ofițeri ai serviciului de informații militare rus, Anatoli Chepiga și Alexander Mishkin – pentru otrăviri.

Poliția Metropolitană a Londrei a autorizat acuzații împotriva unui al treilea agent de informații rus, identificat ca Denis Sergheev, alias „Serghei Fedotov”, marți.

Atacul asupra lui Skripal, care a vândut secrete rusești Marii Britanii, a provocat unul dintre cele mai mari conflicte dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece, ducând la expulzarea a zeci de diplomați după ce Marea Britanie a arătat cu degetul spre Moscova.

Rusia a respins orice implicare, caracterizând acuzațiile drept propagandă anti-rusă.

Skripal și fiica sa Yulia au fost găsiți inconștienți, prăbușiți pe o bancă publică în orașul Salisbury din sudul Angliei, în martie 2018.

Ei și un ofițer de poliție care s-au dus la locuința lui Skripal au fost ajuns la spital în stare gravă din cauza expunerii la neurotoxină.

Mai târziu, o femeie a murit din cauza otrăvirii cu Noviciok după ce partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcută despre care poliția crede că a fost folosită pentru introducerea otrăvii în țară.

În septembrie 2018, procurorii britanici au acuzat doi ruși, identificați atunci prin pseudonimele Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, de conspirație pentru uciderea lui Skripal și tentativa de ucidere a Yuliei și a ofițerului, Nick Bailey.

Dean Haydon, coordonatorul național senior pentru poliția împotriva terorismului din Marea Britanie, a declarat că procurorii i-au autorizat acum să acuze un al treilea bărbat, Serghei Fedotov, care are aproximativ 50 de ani, pentru aceleași infracțiuni.

Haydon a mai spus că Petrov și Boshirov se numeau cu adevărat Alexander Mishkin și Anatoli Chepiga, iar adevăratul nume al Fedotov era Denis Sergheev. Se crede că toți trei se află în Rusia, a spus el. Marea Britanie nu are niciun tratat de extrădare cu Rusia, iar Moscova a refuzat până acum să-i predea pe Petrov și Boshirov.

Biroul primului ministru Boris Johnson a declarat că problema va fi ridicată într-o discuție cu ambasadorul rus la Londra.

Rușii „ar trebui să recunoască faptul că sentimentul nostru că trebuie făcută dreptate nu este diminuat”, a declarat Johnson pentru Sky News într-un interviu în timp ce se afla într-o călătorie în Statele Unite.

Ministerul rus de Externe a declarat că Marea Britanie folosește otrăvirea pentru a provoca un sentiment anti-rus.

În august 2020, un proeminent lider al opoziției, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit cu aceeași neurotoxină letală.

ADVERTISEMENT
Tags: