News

CEDO a decis că statul român e bun de plată. 12.000 de euro pentru refuzarea tratamentului

31.12.2020 | 20:05
CEDO a decis ca statul roman e bun de plata 12000 de euro pentru refuzarea tratamentului
ADVERTISEMENT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român e bun de plată, condamnând România să plătească daune morale de 12.000 de euro unui pacient căruia i-a fost refuzat tratamentul cu insulină.

Bărbatul suferă de diabet zaharat și este insulinodependent. În 2017 un echipaj de ambulanță a refuzat să-l transporte acasă pentru a-și administra doza de insulină, bănuind că este sub influența drogurilor.

ADVERTISEMENT

Bănuiala nu s-a confirmat, iar CEDO consideră că viața bărbatului a fost amenințată de refuzul tratamentului, iar statul trebuie să plătească.

12.000 de euro daune morale, 17 euro cheltuieli de judecată

M.A., pacientul refuzat de ambulanță, are 38 de ani, este domiciliat în județul Timiș și suferă de diabet zaharat. Bărbatul a depus în decembrie 2018 o plângere la CEDO în care reclama faptul că echipajul unei ambulanțe a refuzat să-l transporte acasă pentru a-și administra doza de insulină prescrisă de medic.

ADVERTISEMENT

Echipajul ambulanței suspecta la acel moment că pacientul s-ar fi aflat sub influența drogurilor – ceea ce, ulterior, în urma analizelor, s-a constatat că este fals.

Incidentul reclamat s-a produs în anul 2017.

“Curtea consideră că refuzul administrării tratamentului, la data de 30 martie 2017, a creat o amenințare la adresa vieții sale, suficient de gravă pentru a angaja responsabilitatea statului”, se arată în hotărârea magistraților Curții Europene a Drepturilor Omului, citată de România Liberă.

ADVERTISEMENT

În sentința publicată în Monitorul Oficial al României la data de 30 decembrie 2020, se mai precizează că statul român este obligat să-i ofere reclamantului M.A. “12.000 de euro pentru prejudiciul moral”, precum și 17 euro cheltuieli de judecată.

România este printre țările cu cele mai multe reclamații la CEDO, iar potrivit unei statistici a Ministerului de Finanțe, din 1998 și până acum, statul român a plătit daune de 320 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: