CEDO condamnă România pentru expulzarea a doi pakistanezi. SRI îi acuzase de terorism în 2012

Robert Cristea   
în HotNews
15/10/2020, 19:10
CEDO condamnă România pentru expulzarea a doi pakistanezi. SRI îi acuzase de terorism în 2012
CEDO condamnă România pentru expulzarea a doi pakistanezi. SRI îi acuzase de terorism în 2012

CEDO a stabilit joi că România a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin expulzarea unor cetăţeni pakistanezi cu drept legal de reşedinţă.

Țara noastră fost condamnată să îi plătească fiecăruia daune morale de câte 10.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 1365 de euro în total, informează Agerpres. Cei doi au fost acuzați de terorism și au primit interdicție de 15 ani în România. Au părăsit țara pe 27 decembrie 2012.

Instanţa de la Strasbourg a decis cu majoritate că autorităţile române, care i-au declarat indezirabili şi i-au expulzat pe reclamanţii din dosarul Muhammad şi Muhammad contra României, au încălcat articolul 1 din protocolul nr. 7 al Convenţiei. Articolul face referire la garanţiile procedurale privind expulzarea străinilor.

România este obligată de CEDO să plătească daune morale

Adeel Muhammad, născut în 1993, şi Ramzan Muhammad, născut în 1984, sunt cetăţeni pakistanezi cu reşedinţa în Tehsil Karor (Pakistan), respectiv Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Primul a intrat în România în septembrie 2012 cu o viză de studii. A obținut o bursă la facultatea de ştiinţe economice a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Ramzan era în țara noastră din 2009, tot cu o viză pentru studii pe termen lung.

În 4 decembrie 2012, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (CAB) să ceară instanţei competente să decidă dacă cei doi pakistanezi trebuie declaraţi indezirabili în România. S-a menționat că cei doi au intenția de a se angaja în activităţi potenţial periculoase pentru securitatea naţională.

Tot în 4 decembrie, poliţia din Sibiu le-a înmânat celor doi citaţiile pentru prezentarea la CAB a doua zi. În 5 decembrie, un magistrat i-a audiat pe pakistanezi. Cei doi au beneficiat de un translator din limba urdu. Ei au afirmat că nu înţeleg motivul pentru care au fost citaţi. CAB le-a comunicat că documentele din dosar sunt secrete. Sentința a fost dată în aceeași zi – pakistanezi au fost declarați indezirabili în România timp de 15 ani.

Reclamanţii au contestat decizia CAB la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Dosarul lor a fost respins. Adeel Muhammad şi Ramzan Muhammad au părăsit teritoriul României pe 27 decembrie 2012.

Ei se adresaseră deja CEDO, în 19 decembrie. Pakistanezii au susţinut că nu li s-au precizat acuzaţiile exacte care li se aduceau şi nu au avut acces la documentele din dosar. După 8 ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a dat câștig de cauză celor doi. Aceștia vor primi daune morale din partea statului român.

Închide ×