News

CEDO consideră că România a încălcat drepturile persoanelor LGBT. CNCD: ”Să recunoască cuplurile de același sex” / Reacția BOR. Update

CEDO consideră că România a încălcat drepturile persoanelor LGBT. Președintele CNCD Csaba Asztalos consideră că țara noastră ar trebui ”să recunoască cuplurile de același sex”.
23.05.2023 | 15:30
CEDO considera ca Romania a incalcat drepturile persoanelor LGBT CNCD Sa recunoasca cuplurile de acelasi sex  Reactia BOR Update
CEDO consideră că România a încălcat drepturile persoanelor LGBT. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
23-05-2023
12:30

BOR a reacționat dur după decizia CEDO

Așa cum era de așteptat, BOR nu a primit cu brațele deschise sugestia CEDO, de a oferi drepturi persoanelor de același sex. ”Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.

În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia. Cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României).

Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate. Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex”, ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această „căsătorie”.

Acordarea unui statut legal „cuplurilor” de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea „dreptului” de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie. Experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare.

Domeniul dreptului familiei este însă „strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde”, așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, a transmis BOR printr-un comunicat.

CEDO consideră că România a încălcat drepturile persoanelor LGBT. Președintele CNCD Csaba Asztalos consideră că țara noastră ar trebui ”să recunoască cuplurile de același sex”. Practic, CEDO a constatat încălcarea de către România a Articolului 8, referitor la ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România.

CEDO consideră că România a încălcat drepturile persoanelor LGBT

Practic, țara noastră a fost dusă în judecată la CEDO de aproape 20 de cupluri LGBT, nemulțumite că în țara noastră nu au drepturi. Cei de la CEDO le-au dat dreptate, iar președintele CNCD Cszba Asztalos crede că țara noastră ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex.

ADVERTISEMENT

Conform G4Media, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația Accept și 21 de familii, împotriva Statului Român. 42 de persoane au dat în judecată România pentru că nu au protecție legală pentru familiile lor. Președintele CNCD consideră că țara noastră ar trebui să adopte o legislație favorabilă comunității LGBT, cu toate că niciun politician nu și-ar asuma asta în an electoral.

”CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex.

ADVERTISEMENT

Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a declarat pentru G4Media.ro Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Potrivit sursei citate, experții consideră că prin această decizie a CEDO, țara noastră va fi nevoită să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex și să le recunoască drepturile. Cuplurile LGBT au avut câștig de cauză la CEDO cu 5 voturi pentru și 2 împotriva. Așadar, CEDO a hotărât în unanimitate ”constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.

ADVERTISEMENT

Asociația ACCEPT consideră decizia CEDO drept ”istorică” și cere, oficial, Guvernului să ofere un cadru legal și protecție cuplurilor LGBT din țara noastră. La fel ca și în Rusia, Guvernul României a motivat lipsa unei astfel de legislații prin faptul că trăim într-o societate ”conservatoare”, care nu ar accepta căsătorii LGBT sau parteneriate civile.

”În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

ADVERTISEMENT

Asociația ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului și Parlamentului României să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect. Solicităm Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum: Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate; Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă; Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice”, a transmis ACCEPT.

ADVERTISEMENT
Tags: